Reverorum ib Malacht – Not Here

Svag i döden, het tweede album van het mysterieuze Reverorum ib Malacht, dat later dan Not Here verscheen dit jaar, kreeg al een review mee. Die lees je hier. Not Here kreeg ik moeilijker te pakken. Na dik vijftien rondjes komt de prut die zich ontwikkelde in mijn hersenen er eindelijk uit via mijn vingers. Not Here telt vier nummers, goed voor 49 minuten waanzin. Waar Svag i döden nog enigszins oudschoolse black liet horen, gaat Not Here vooral de andere kant op.


met de snelheid van een speedcorealbum pulseert Not Here meteen het licht uit je ogen. Industrieel (denk Mysticum en beyond) en extreem intens, geen ruimte latend om enige innerlijke rust te bewaren, dwingend tot volledige overgave. Met gitaren die vanop de achtergrond het schouwspel van screams, koorzang, strijkers, gebed en andere zogenaamde Roman Catholic Black Metal-stijlelementen mee diepte geven. Goddelijkheid, met een moeilijk te bevechten trance, die amper zintuigelijk te bevatten valt. Meta-metal die de chaos in de luisteraar aanwakkert, diens geestelijke schaduw met valse moraal eruit t(r)ilt. Sluw, vol neoklassieke schoonheid en fijngevoelig gestrijk over de gevoelige snaren, allesvernietigend hamerend met een onmenselijke oerkracht. Zelfs ik, die enorm hou van contrasten en polarisering, moet diep ademhalen bij het ervaren van deze uitdagende mentale en emotionele stretch.

Industriële drums, dark ambient, power electronics, jaren negentig black metal gitaarlijnen (check bijvoorbeelde openingsriff op No Death, die mij doet denken aan Thorns), grimmige basgitaren, zieke screams en neurotische vocale uithalen enerzijds, etherisch gezang, geprevel en echo’s die de kerkgebouwen creëren anderzijds. Door een zwaar productioneel proces zijn de twee extremen tot een bipolaire symbiose gekomen, middels atonale, dissonante, disharmonische en stoornis veroorzakende technieken die weinigen vrijwillig zullen willen aanhoren.

De titel Not Here dekt de lading. Reverorum ib Malacht maakt muziek voor mensen die houden van black metal, muziek die de donkere kant van de mens belicht. Maar Reverorum ib Malacht is de band die het licht dat black metal wil doven, wil laten schijnen. Een dualiteit die één wordt in de God die hier niet is, ook al wil hij ons ontmoeten, in onze beperkte, vleeslijke conditie, waarbij enkel onze zielen niet gebonden zijn aan het leven en dus ook niet hier zijn.

Hallelujah.

Je begrijpt er niets van? Niet mee inzitten. Beluister Not Here, misschien verwerf je daarmee inzicht.

Score:

86/100

Label:

Rubeus Obex, 2021

Tracklisting:

1. Amen
2. God Is
3. No Death
4. Not Here

Line-up:

  • Karl Hieronymus Emil Lundin – Gitaar, basgitaar, drums, stem, keyboards, cello
  • Karl Axel Mikael Mårtensson – Gitaar, setm, luit, fluit

Links: