RDS-220 – Hell Is Truth Seen To Late

Consouling Sounds is een Belgisch label, een label dat in het verleden reeds verschillende kwaliteitsvolle platen losliet op de meute. Vaak is de insteek in mijn ogen dat de bands op dit label wat specialer zijn, daarmee bedoel ik vaak experimentelere kanten in hun muziek kennen. Zo interpreteer ik het tenminste. Daarmee laat ik ook direct doorschemeren dat dit niet altijd mijn pakkie an is. Als meer ‘directe’ band onthou ik dan wel weer het magistrale Wiegedood dat op dit label het eveneens magistrale en fenomenale De Doden Hebben Het Goed II uitbracht.

RDS-220 is eveneens een zwarte zwaan tussen de witte. Het gaat om een duo dat reeds zijn pluimen heeft verdiend in verschillende andere bands van naam, met name Amenra, Liar, Stormwind en VVOVNDS. Zeker die eerste is in mijn ogen een topband van eigen bodem. RDS-220 speelt niet direct complexe muziek. Het is gewoon, als je het zo mag noemen, redelijk directe black/death metal in zijn puurste kleur en vorm. Wat wel erg speciaal is, is dat ze vier gastvocalisten uitgenodigd hebben om een paar nummers voor hun rekening te nemen en ik moet zeggen dat dit erg extreme toestanden oplevert. Het geeft direct ook een andere inkleuring, andere boodschap. De black/death metal die deze gozers brengen, kent weinig rustpunten en komt vooral op hogere snelheid voorbijrazen alsof een volgeladen goederentrein je van de sokken blaast als je staat te wachten op het perron. In zijn snelheid en in zijn extremiteit doet deze band me wat aan Anaal Nathrakh denken. De variatie zit vooral in de vocalen. De solide instrumentele basis kent weinig uitschieters, ook de songstructuren kennen weinig afwisseling. Nu en dan – zij het goed verstopt – hoor je wel een kort, vunzig solostukje.

Voor zij die het graag extreem, rechttoe rechtaan willen is deze plaat zeker de moeite om te beluisteren. Verwacht echter geen drone, sludge of andere escapades, want dan kom je van een kale reis terug.

Score:

80/100

Label:

Consouling Sounds, 2019

Tracklisting:

 1. L’ Appel Du Vide
 2. Ashoka’s Hell
 3. Triumphant On The Ruins Of The World
 4. Nine
 5. Numbers Delight
 6. Lost God
 7. Onction
 8. Des Bris Dans Une Prisme
 9. Damocles

Line-up:

 • Matthias P Halsberghe – Instrumenten
 • Kristof J Mondy – Instrumenten

Links: