Raven Throne – ???????? ?????????

Raven Throne – ???????? ?????????
Gardarika Musikk, 2014

Blackmetal uit het Oostblok, ik heb er altijd al een zwak voor gehad. De riffs zijn net wat scherper, de zang blaft net wat harder en de ritmesectie is meestal net dat tikje meer over the top. Het zal wel een cultureel gegeven zijn. Raven Throne komt uit Wit-Rusland en voldoet tot op zekere hoogte aan die omschrijving.

Na meerdere beluisteringen van ???????? ????????? (Russisch voor Doctrine van Haat), kan ik niet anders dan stellen dat deze heren het typische oostblok-geluid behoorlijk pimpen. De reguliere ingrediënten zijn allen aanwezig, maar de band voegt daar een flinke kwak elektronica aan toe. De sferische temperatuur daalt daardoor zelfs nog een paar graden (ergens tussen ijzig koud en siberisch). De invloeden van techno en dubstep zullen niet bij iedereen in goede aarde vallen; maar als een band als Mysticum ermee komt, dan verdienen deze jongens zeker ook een kans. Persoonlijk vind ik ???????? ????????? zelfs een stuk geslaagder dan de laatste Mysticum.

Raven Throne begon als doorsnee bandje, maar heeft zich in tien jaar ontwikkelt tot een buitenbeentje. De uitvinders van de electronische blackmetal zijn ze zeker niet, maar ik durf wel stellen dat ???????? ????????? alvast één van de betere voorbeelden uit dit genre is. Sterk!

Tracklisting:Raven Throne - ???????? ?????????

 1. ???????? ?????????
 2. ??????? ????? ?????? (???????????)
 3. ??????????
 4. ? ????? ????? ?????…
 5. ?????? ??????
 6. ??????? ????? (Pt. 1)
 7. ????? ????-???

Line-up:

 • Chernotur – Gitaar
 • War Head – Basgitaar, zang, programmatie
 • Ingvar Winterheart – Zang
 • Ariec Voron – Gitaar

Links: