Raunchy – Velvet Noise (heruitgave)

A completely convincing mixture of Fear Factory, Strapping Young Lad and Machine Head“, zo klonk het destijds toen Nuclear Blast het debuut van het Deense Raunchy uitbracht. We spreken over het jaar 2001. Het zou niet het beste album van Raunchy worden (dat was Confusion Bay, drie jaar later), maar de promopraat was niet gelogen. Zelden heeft een ‘mainstream metal’ album meer bij de ballen gepakt in de 21ste eeuw dan bij dit Raunchy. In 2007 kwam er al een herwerkte versie van deze plaat uit en nu is het Deense Mighty Music dus de leverancier van een beperkte oplage vinyls van Velvet Noise. Groot gelijk hebben ze. Het geeft mij de kans nog eens te vertellen waarom dit zo’n schitterende plaat is.


Velvet Noise is niet mijn favoriete plaat van Raunchy, maar toch was hier al duidelijk dat de stuwende, industriële sound van de gitaren en drums zodanig sterk en indrukwekkend was dat het (v)oorvocht zo je speakers uitgelopen kwam. Wat een punch, wat een productie, wat een energie. Fear Factory-riffs, Strapping Young Lad-toetsenwerk op de achtergrond en een combinatie van boze Deense baarddragers en party pep metalmuziek. Een feestje is het, met vinnige en snedige metaalgeluiden die zonder problemen voorzien worden van kleverige refreinen en viriele springveer stijlelementen. De Amerikaanse (bas)grooves en etherische emo pak je er voor lief bij, want de koude industrial-geluiden compenseren het ruimschoots. Wie houdt van oude Static-X weet wat ik bedoel, al was die band nog een stuk ‘mannelijker’ dan dit soms androgyn aandoende stuk geilheid (en dat bedoel ik oprecht positief).

Zoals ik al zei moet (verplicht ja) je van Raunchy vooral Confusion Bay in huis halen, maar de nummers Twelve Feet Tall, Bleeding en Tonight maken dit album ook tot een prima bezitting. Nu al helemaal, in vinylvorm.

En oja: ben je jonger dan twintig en luister je naar dingen als Rise to Fall en Starkill, stop daar dan even mee en probeer eens Raunchy. Echt.

Label:

Mighty Music, 2019

Tracklisting:

 1. Twelve Feet Tall
 2. Bleeding
 3. Drive
 4. Tonight
 5. Leech
 6. My Game
 7. Crack Of Dawn
 8. Out Of Sight
 9. This Is Not An Exit
 10. Never Be

Line-up:

 • Morten Toft Hansen – Drums
 • Jesper Tilsted – Gitaar, keyboard, programmering
 • Lars Christensen – Gitaar
 • Jeppe Christensen – Vocalen, keyboard, programmering 
 • Mike Semesky – Vocalen
 • Jesper Kvist – Basgitaar

Links: