Rage Of Light – Imploder

Imploder is het langspeeldebuut van de driekoppige formatie Rage Of Light, een band die ik mij zeker nog herinner doordat hij enkele jaren geleden Twilight Of The Thunder God van Amon Amarth in een nieuw kleedje stak. De eigenzinnige twist die destijds aan het nummer werd gegeven ging niet onopgemerkt voorbij en zorgde uiteindelijk voor een eerste mini-album Chasing A Reflection.

Trance meets metal! Euh… Trance? Yep! Het muziekgenre vormt samen met de symfonische invloeden, het extreme deathmetalgehalte plus de gevarieerde vocalen van zowel Melissa Bonny als Jonathan Pellet één van de voornaamste fundamenten binnen deze plaat.

Al lijken de eerste klanken van Imploder eerder afkomstig van Evanescence, snel wordt duidelijk dat de jonge bende een iets steviger repertoire nastreeft waarbij – in dit geval – vooral hun frontvrouw alle aandacht naar zich toe lijkt te trekken. De cleane en donkere zang van Bonny – afgewisseld door haar eigen grunts, die helaas niet altijd kunnen overtuigen – drukken ontegensprekelijk een stempel op het geluid, maar zorgen ook voor een bijzonder melodieus effect. Rage Of Light weet als geen ander het gebruik van de veelvuldig aanwezige, erg geluidsbepalende elektronische klanken perfect te laten samensmelten met het hardere werk, waardoor qua intensiteit de muziek sterk overeind blijft staan. Toch slaagt de band er niet in om mij gedurende de volledige speellengte van ongeveer vijftig minuten aan de boxen gekluisterd te houden, want ergens halverwege verzwakte mijn aandacht totaal en was de verrassende start plotsklaps helemaal verdwenen. Vermeldenswaardig zijn wel de instrumentale intro en het zeven minuten durende Mechanicals.

Het enige – allicht ook grootste – struikelblok bij Imploder is naar alle waarschijnlijkheid de vooringenomenheid die wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van trance. Sommigen zullen deze verfrissende toevoeging verwelkomen, anderen halen er allicht de neus voor op. Ik reken mezelf alvast tot de eerste doelgroep.

Score:

73/100

Label:

Napalm Records, 2019

Tracklisting:

 1. Light
 2. Enrage
 3. Fallen
 4. I Can, I Will
 5. Away With You
 6. In The Shadow
 7. Battlefront
 8. Imploder
 9. Mechanicals
 10. Nothingness

Line-up:

 • Melissa Bonny – Zang
 • Jonathan Pellet – Zang, keyboard, synthesizer, drums
 • Noé Schüpbach – Gitaar, basgitaar

Links: