Radio Moscow – New Beginnings

Radio Moscow zal de liefhebbers van psychedelische bluesrock niet onbekend in de oren klinken. Hoewel iets minder bekend in Europa, zijn de heren binnen het genre een vrij grote naam met een ijzersterke live-reputatie. Na vijf jaar is er weer een borreling van dit Californische trio en een vrij belangrijke deze keer. Ze zijn net van label veranderd en hebben dus iets te bewijzen. De sound van Radio Moscow valt nog het best te omschrijven als een psychedelische trip met een duister kantje. Heerlijk rondwapperende gitaren, die je zo vijftig jaar terug in de tijd meppen.

Zo ongeveer alles wat een rol speelde indertijd komt langs, van Sabbath tot The Rolling Stones, echter met een zware distortion-saus eroverheen. En goed gekruid met wat Clutch. Dat levert ijzersterke nummers op als New Beginning, No One Knows Where They’ve Been en vooral Last To Know. Wat de mannen hier laten horen aan gitaargeweld is wereldklasse.

Toch klinkt deze New Beginnings een stuk strakker dan het in 2014 verschenen Magical Dirt. Zou het de invloed van dat nieuwe label kunnen zijn of zijn ze echt met een stijlbreuk bezig? Ook vrij opvallend, maar dat kan aan mij liggen, is dat de eerste vijf nummers een stuk beter zijn dan de rest. Niet dat die slecht zijn, maar eerder redelijk doorsnee en onderling perfect inwisselbaar. En soms net iets te drammerig en uit op het willen tonen van het eigen kunnen. Dreams is daar een goed voorbeeld van. Live zal dit ongetwijfeld werken, maar op plaat is het langdradig en een opeenstapeling van gitaareffecten. Het gaat ook nergens heen. Nu is deze groep vooral een live act en sommige nummers lijken wel speciaal daarom geschreven, zoals Pick Up The Pieces. Beetje zweverige zang met een gitaar die daar constant tegenin gaat. Gemaakt voor een festival is dit.

Samenvattend kan je zeggen dat dit tegelijk een vernieuwende en toch zeer vertrouwde sound is die de heren hier neerzetten. Haastwerk kan je dit bezwaarlijk noemen, maar ze spelen toch regelmatig op routine, of noem het desnoods op veilig. Dat levert een plaat op die een paar pareltjes bevat, maar in zijn geheel toch net iets te zwak uitvalt. Laat het niemand tegenhouden om ze alvast te beluisteren.

Score:

80/10

Label:

Century Media Records, 2017

Tracklisting:

 1. New Beginning
 2. Deceiver
 3. Woodrose Morning
 4. Driftin’
 5. No One Knows Where They’ve Been
 6. Last to Know
 7. New Skin
 8. Pacing
 9. Pick Up the Pieces
 10. Dreams

Line-up:

 • Parker Griggs –  Zang, gitaar en percussie
 • Anthony Meier – Bas
 • Paul Marrone – Drums

Links: