Radiant Knife – Pressure

Sludge metal uit Louisiana, mijn oren zijn gelijk gespitst. Want naast een geografische aanduiding is dit ook bijna een keurmerk voor kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan Down, Thou, Eyehategod of Soilent Green (ik noem slechts een topje van de ijsberg). Radiant Knife is misschien onbekender dan deze bands, maar zijn zeker geen beginners. Pressure is alweer hun vijfde werkstuk.

Het is een plaat geworden die soms veel kanten op schiet. De muziek is een mengeling van sludge, hardcore en progressieve metal. Bij vlagen is het namelijk heftig maar ook complex. Niet voor niets wordt deze muziek in de biografie aangeprezen voor Botch fans. Dat snap ik wel, zeker hoe de groovende riffs hand in hand gaan met complexe en snel gespeelde overgangen. Dit komt het best naar voren in Ghost Samurai.

Toch is de muziek goed beluisterbaar en verzandt het nergens in een brij. Bij vlagen is het zelfs melodieus. Lichtvoetig wordt het nergens, maar de openingstonen van Phil Collins Was Right doen wat aan het latere werk van Mastodon denken, zeker wat betreft de zanglijnen. Radiant Knife heeft sowieso wel meer weg van het eerdere werk van de heren uit Georgia, maar klinkt over het algemeen wel een stuk energieker. Er zit een goede rock & roll vibe in de nummers, wat mede komt doordat de drummer het tempo overwegend hoog houdt.


De nummers zitten op zich vol toffe ideeën, en er zijn wel een aantal zaken die opvallen. Zo is er door de hele plaat een hele vette groove waar te nemen. Vooral in het afsluitende Demon Legs is het lastig stilzitten.
Een ander punt wat in de muziek opvalt is dat er regelmatig sfeervolle klankpartijen aan de muziek worden toegevoegd. Dit zijn vaak donkere, epische geluidsmuren die op het eerste gehoor niet direct bij de muziek passen. Alsof er twee verschillende partijen op elkaar zijn geplakt. Maar door de productie werkt dit toch wonderwel. Vooral ook omdat het soms niet eens opvalt wanneer deze geluiden worden gestart. Ze vormen echt een integraal onderdeel van de nummers.

De plaat duurt nog geen 38 minuten, wat precies genoeg is om de aandacht bij de nummers te houden. Want hoe vet deze ook gepresenteerd worden, ze vergen best wat van de luisteraar. Rustpunten zijn nauwelijks te bekennen en de band ramt maar door met hun grooves en breaks. Dat is natuurlijk ook hun stijlkenmerk, maar het zorgt er ook voor dat er wat eenzijdigheid op de loer ligt.

Maar het muzikale vakmanschap staat wel buiten kijf en de heren van Radiant Knife mogen ook echt trots zijn op deze plaat. Luisteraars van Baroness, Mastodon en bijvoorbeeld High On Fire zouden dit plaatje ook goed moeten trekken en deze band een luisterbeurt moeten geven. Dat de plaat een buitengewoon goede productie heeft (door de heren zelf gedaan!), is daarbij mooi meegenomen.

Score:

67/100

Label:

Eigen Beheer, 2023

Tracklisting:

 1. Slumber
 2. Ghost Samurai
 3. Phill Collins Was Right
 4. Give Yourself Away
 5. Sunsets From Space
 6. Mortals
 7. His Capa Was Detated
 8. Cleanser
 9. Demon Legs

Line-up:

 • Stephen Sheppert – Gitaar, zang, keyboard
 • Greg Travasos – drums

Links: