Pyrrhon – Abscess Time

Tijd en zin om helemaal fucked up achtergelaten te worden na het beluisteren van een metalalbum? Dan zoek je best meteen Pyrrhon‘s nieuwste op, genaamd Abscess Time. Pyrrhon is een technisch deathmetalkwartet gevestigd in Brooklyn, New York. De groep, gevormd in 2008, bestaat uit zanger Doug Moore, gitarist Dylan DiLella, bassist Erik Malave en drummer Steve Schwegler. Pyrrhon bracht eerder dit jaar zijn vijfde album uit en duwde daarmee de grenzen weer wat verder weg in het deathmetalgenre. Waar Gorguts, Sadus, Sadist en Ulcerate nog enigszins normaal proberen te klinken is het bij Pyrrhon allemaal niet nodig. Na hun debuut in 2011 via Selfmadegod Records wisten we bij Zware Metalen al hoe laat het was, dat is er niet op verminderd. ‘Wat gebeurt er in godsnaam nu weer?’ Ik herhaal Heer Mike.

Ik raak er ook geen wegwijs uit. Het is allemaal enorm technisch, dissonant, disharmonisch, jazzy, mathematisch, bruut en nasty. Ook al heeft Pyrrhon geen opgeblazen productie, ook al is het geen blastfestijn, ook al worden er geen snelheidsrecords gebroken… het is allemaal enorm extreem. Noise, sludge, jazz, psychedelica en doom… in de mix met vergevorderde prog en techdeath. Soms voelt het zodanig gefragmenteerd en beredeneerd aan dat het quasi math wordt, genre Ion Dissonance, The Tony Danza Tapdance Extravaganza, The Dillinger Escape Plan en Car Bomb. Alleen zit er naast het geschreeuw ook een diepe grunt in de mix die vaak overhelt naar grinddeath geburrel en wordt er in volle razernij gebeukt met deathmetaldecoratie. Een occasionele slam en wat headbangbare seconden geven je her en der een reminder dat het ook om death metal gaat. Voor het grootste gedeelte is het echter extreme progressieve technische metal van velerlei makelij. Avant-garde, zo u wil, met Mike Patton-patronen, inclusief absurde solo’s.

Niet normaal. Niet normaal. Niet voor iedereen. Niet voor jou. Nochtans is het allemaal wel erg doordacht, zowel conceptueel, constructiegewijs, qua artwork en tekstueel. Dat laatste wil ik ook echt benadrukken, de teksten zijn in tegenstelling tot de muziek wel erg to the point en rechtdoor, zoals Down at Liberty Ashes (zoek even ‘Walking the grain’ en ‘Tragedies’ op). Pyrrhon heeft met Abscess Time een duidelijk statement gemaakt, op alle vlak. En hoewel ik dit bijzonder indrukwekkend vind zal ik er wellicht zo goed als niet meer (kunnen) naar luisteren. Te experimenteel voor mijn beperkte brein.

Score:

77/100

Label:

Willowtip Records, 2020

Tracklisting:

1. Abscess Time
2. Down at Liberty Ashes
3. Teuchnikskreis
4. The Lean Years
5. Another Day in Paradise
6. The Cost of Living
7. Overwinding
8. Human Capital
9. Cornered Animal
10. Solastagia
11. The State of Nature
12. Rat King Lifecycle

Line-up:

Erik Malave – Bas
Dylan DiLella – Gitaar
Doug Moore – Keel
Steve Schwegler – Drums

Links: