Puteraeon – The Cthulhian Pulse: Call From The Dead City

Vierde langspeler van het Zweedse Puteraeon, dat sinds 2008 horror death metal maakt met een authentieke Zweedse pioniersronk. Het debuutalbum The Esoteric Order uit 2011 beviel me meteen, daarna was er vooral stagnatie. Stagnatie, maar wel heel erg veel herkenbaarheid, betrouwbaarheid en veiligheid. Een aantal nummers met kleverige riffs en Puteraeon viel nooit echt tegen. Verrassen was er alleen niet meer bij. The Cthulhian Pulse: Call From The Dead City, met de terugkeer van het nooit echt weggeweest zijnde vliegende spaghettimonster kwam eind 2020 uit. Label van dienst is Emanzipation Productions, een sublabel van het Deense Mighty Music dat voornamelijk dient om digitale releases en heruitgaves van bands uit te brengen.

Tien jaar, zo lang heeft deze band al dezelfde line-up. De meeste relaties tussen twee mensen duren zo lang niet, laat staan met vier. De gedachte lijkt me wel iets, maar daar gaan we het vandaag niet over hebben. Call From The Dead City, een eiland waar op het eerste zicht geen wifi aanwezig is. Een vreselijke gedachte. Hoe dan ook, Puteraeon heeft opnieuw enkele fijne nummers in petto zoals Permeation en The Curse, met een bepaalde “catchy vibe”.

Overal het geheel gezien valt het trouwens op dat de HM-2 fetisj een klein beetje gaan liggen is ten voordele van nummergericht schrijven, van een gevarieerder pakket aan tempo’s en sferen. Naast pure en traditionele Zweedse death vind je links en rechts ook van deathrash, wat blackdeath, heavy death metal, groovende D-beat, … het is veel generalistischer geworden. Daardoor is de alomtegenwoordige HM-2 niet dermate prominent aanwezig, maar wat meer naar de achtergrond verwezen, zij het op een subtiele en gedoseerde manier. Je zou er haast door vergeten dat dit enkel en alleen een band is voor Grave-/Dismember-volgelingen, en denken dat ook liefhebbers van meer van melodie voorziene bands als Hypocrisy, Gates of Ishtar, Centinex (zijn ze weer) en  Demonical hier ook iets mee kunnen aanvangen. Ik wil maar zeggen dat het geen eenrichtings-Zweedse-pioniers-death-metal meer is. Het is wel degelijk geruisloos aan het evolueren. Dat mag.

Score:

76/100

Label:

Emanzipation Productions, 2020

Tracklisting:

 1. Horror in Clay
 2. The Sleeping Dread
 3. Permeation
 4. Nameless Rites
 5. The Curse
 6. Legrasse’s Puzzle
 7. Into the Watery Grave
 8. Call of R’lyeh
 9. Terror at Sea
 10. The End Cometh

Line-up:

 • Daniel Vandija – Bas
 • Anders Malmström – Drums
 • Jonas Lindblood – Keel, gitaar
 • Rune Foss – Gitaar

Links: