Puteraeon – The Esoteric Order

Puteraeon – The Esoteric Order
Cyclone Empire Records, 2011

2011 dus. Het jaar waar old school death metal zich nóg sterker zal doorzetten. Dit viertal is gekend van veel andere Zweedse bands, maar vooral oudgediende Anders Malmström (drummer) verdiende reeds zijn sporen in het old school genre met bands als Nominon en Inverted. Het debuut van Puteraeon krijgt zijn kans dankzij Cyclone Empire Records.

Teleportatie richting begin jaren negentig, ik noem Dismember, maar dan met een moddervet Bloodbath-geluidspalet. Een korstige gitaarsound met een lichte kettingzaag-infectie (de productie van Andy LaRocque in de Sonic Train Studio is meer dan geslaagd) geven je meteen het idee dat hier zware jongens aan het werk zijn. Is ook zo!

Puteraeon: “Coma” from the album “The Esoteric Order” from Puteraeon on Vimeo.

Het leuke aan Puteraeon is dat het enerzijds een zwaarwichtige klank en uitvoering kent maar anderzijds toch makkelijk in het gehoor ligt. De herkenbaarheid is hoog en ook qua tempo is het net goed voor vele luisterbeurten. De horroreske vibe die ook Rogga Johansson graag toedient aan zijn death metal is hier eveneens van de partij en maakt het allemaal net iets hoogstaander dan de gemiddelde revival death metal-plaat. Neemt niet weg dat de originaliteit ver te zoeken is… Onvindbaar, zou ik haast durven zeggen. Nier erg voor wie houdt van death metal die zodanig ver over zijn houdbaarheidsdatum heen is dat het opnieuw lekker begint te smaken. Prima album!

Tracklisting:
Puteraeon - The Esoteric Order

 1. Storms Over Devil’s Reef
 2. Graverobber
 3. Coma
 4. Experience Zombification
 5. Whispers Of The Dead
 6. Dead Once More
 7. Castle Of Despair
 8. The Innsmouth Insanity
 9. The Plague
 10. Into The Deep
 11. The Extraordinary Work of Herbert West
 12. Re-Animation
 13. The End Of All

Line-up:

 • Jonas Lindblood – Vocals, Guitar
 • Rune Foss – Guitar
 • Daniel Vandija – Bass
 • Anders Malmström – Drums

Links: