Pure Wrath – The Forlorn Soldier

Pure Wrath, een Indonesische eenmansband, ontdekte ik in 2017. Het debuut Ascetic Eventide verscheen op een klein label en beviel me bijzonder goed. Postrock Winterfylleth met Cascadian invloeden, heel kort door de bocht samengevat. Het artwork van Aghy Purakusuma beviel me ook meteen. Ook nu, twee langspelers en een EP later, siert Aghy Purakusuma’s artwork deze nieuwe hoes. Pure Wrath heeft ondertussen een onderkomen gevonden bij Debemur Morti, toch één van de meest interessante metallabels van de laatste jaren. Op deze 10″ vinyl staan drie nummers, goed voor een klein half uur extreme metalen.

Weemoedigheid triomfeert opnieuw, op deze zeer aandoenlijke, bijtende blackmetalplaat vol bitterzoete tweespalt. Enerzijds krijg je een pak melo/symfo black te horen die even goed uit de tweede helft van de jaren negentig zou kunnen komen, anderzijds is er de moderne skeletbouw van epische, nature black metal met bij wijlen uplifting hoogglans. Het mooiste van twee werelden, verbonden door de gekrijsde vocalen van frontman Januaryo Hardy. Voor deze EP kreeg Januaryo bijstand van de Oekraïner Yuriy Kononov (ex-White Ward, nog zo’n topband op Debemur Morti) die voortreffelijk werk levert op deze EP. Ook de bijzonder pianobijdrages van de Indonesische Dice Midyanti vormen een grote meerwaarde op deze plaat trouwens.

Inhoudelijk behandelt deze EP de tragische voorvallen in de geschiedenis van Januaryo’s thuisland in de jaren ’60, waar familieleden zomaar verdwenen en regimes immoreel hun ding deden. Dit tegen een achtergrond van prachtige landschappen, een voorliefde voor de Indonesische natuur en het verwerken van de voorgeschiedenis tot op vandaag de dag. Het is een symbiose van pijn en liefde, onschuld en trauma. Dromerige postblack, ijsbijtende Scandinavische black en symfonische toetsen. Ondubbelzinnig mooi, ondanks/dankzij de mix aan emoties.

Label:

Debemur Morti, 2020

Tracklisting:

1. When a Great Man Dies
2. Children of the Homeland
3. With Their Names Engraved

Line-up:

  • Januaryo Hardy – Alles

Links: