Pure – Seeds of Despair

Album nummer vijf van de Zwitser genaamd Bornyhake, wiens band Borgne een vak apart heeft in mijn verzameling. Ook Enoid staat daar bij trouwens. Pure niet, Pure sprak mij in het verleden iets minder aan. De rauwe black en doom weet mij niet even hard te pakken namelijk. Het album J’aurais dû en de split van Pure met Horna uit 2018 waren echter wel werkstukken die meer dan welkom zijn in mijn collectie. Bitterzuur en ijzig, melancholisch en vol wanhoop. De titel Seeds of Despair deed hetzelfde vermoeden.


En zo geschiedde. Opnieuw niets dan treurnis en zwartgalligheid, in een iets milder klimaat, met huilbuien die uit elkaar getrokken worden door relatieve rustmomenten vol doom en deprirock aandoende akoestische stukken (denk Lifelover, Apati, …). Drummer Krzysztof Klingbein heeft een behoorlijke range aan stijlen in de voeten en wist die ook degelijk op te nemen, zowel de Triptykon-trapjes als de oldschool Noorse blaststukken zijn degelijk ingeblikt. De nadruk ligt echter op het grimmige gitaarwerk, de schrikwekkende vocale uitbarstingen en de continu aanwezige pijnlijke psychose van voorman Bornyhake. De plotwendingen zijn talrijk, je wordt meegenomen doorheen de creepy verbeelding en belevingswereld van Bornyhake, doorheen verschillende moodswings, scenario’s, neerwaartse spiralen en geschrankte gelaagdheid. Muzikaal wordt dat vertaalt in grote ritmeveranderingen, priemende solo’s, echo’s, volumewijzigingen, … alles binnen het speelveld dat begint bij oude Noorse en Finse black (Satyricon, Sargeist, Tulus, Gorgoroth, Baptism) langs de blackdoom en DSBM van oude Shining en Lifelover tot het laatste album van Celtic Frost en Tryptikon.

De zes nummers zijn samen goed voor drie kwartier psychologische marteling. Lange nummers dus, waarin ruimte genoeg is voor de reeds vermelde plotwendingen, opbouw en variatie. Het nummer The Boundary between light and shadow is daarin ietwat de uitzondering, met zijn rechttoe rechtaan uptempo verhaal. Ik vind het persoonlijk niet de sterkste/meest aangrijpende Pure-plaat, al verdient ook deze een plaats in mijn collectie.

Score:

77/100

Label:

Satanath Records, 2021

Tracklisting:

1. Into Darkness
2. Speak in Silence
3. Expressionless Eyes, Shattered Bones
4. Somewhere in the Night, Loneliness Dwells
5. The Boundary Between Light and Shadow
6. Seeds of Despair

Line-up:

  • Bornyhake – alle instrumenten

Links: