Pure Reason Revolution – Eupnea

Fans van Anathema en Steven Wilson, opgelet! Eupnea van Pure Reason Revolution is een absolute parel. De band rond Jon Courtney en Chloë Alper is terug, na bijna tien jaar, met een vierde langspeler. In 2011 besloot de band er namelijk mee te stoppen na drie sterke albums. Echter, toen Jon Courtney aan nieuwe muziek begon te schrijven in 2018 voelde hij dat dit het best bij Pure Reason Revolution zou passen. Eupnea dagzoomt als een zeer stevig progressief album met elektronische elementen. De typische dubbelzang  tussen Jon en Chloë staat vooraan, ondersteund door atmosfeer, beukende drums en extreem smaakvol gitaarwerk. Voorgaande albums hadden deze elementen ook, maar werden steeds meer overgoten met een dansbaar, elektronisch tintje. Dat was zeker géén slechte zaak, maar het voelt goed dat Eupnea teruggaat naar stevige, duistere progrock.

Het extreem actuele Eupnea, het normaal, rustig kunnen ademen, heeft een andere betekenis dan u eerst zou denken. Eupnea volgt de emoties van een vader die zijn pasgeboren dochter op de intensieve zorg ziet vechten voor haar leven omdat ze twee maanden te vroeg geboren is. Dit wordt verteld in zes nummers, waarvan er drie met gemak over acht minuten aantikken. De lange nummers en thematiek maken van Eupnea een zware rit. Echter is het afgeleverde product van zo een hoog niveau dat de lange nummers voorbijvliegen. Eupnea is bezwerend, duister, ruw en verveelt géén enkele seconde.

Met een hartslag en onrustige ziekenhuisgeluiden opent New Obsession het album. Al snel valt een slepende drum in die ons voorbereidt op de dubbelzang die ons een volledig album zal weten in trance te brengen. Pure Reason Revolution zalft ons met schoonheid in de eerste helft van het nummer, maar wekt in de tweede helft spanning op die uitbarst in gitaarwerk en dezelfde schoonheid als in het eerste deel, enkel met een veel duisterdere ondertoon.

Silent Genesis neemt de spanningsboog over en doet er bijna drie minuten over om werkelijk te starten. Echter voelt dit als luttele seconden, zo magistraal is de intro gekunsteld. De verzen gaan op nog een hoger niveau verder en nemen je moeiteloos mee naar een meesterlijke breakdown rond de achtste minuut om dat in de outro nog eens losjes over te doen. Silent Genesis is een absolute knaller en haast magisch. Tien minuten vliegen in een oogwenk voorbij.

Maelstrom en Beyond Our Bodies zijn kortere, bitterschone nummers die het goed zullen doen bij fans van Anathema. Beide nummers weten op post-rock wijze open te barsten in de staart, maar worden vooral herinnerd voor hun immerschone ingetogen intro’s.

Ghosts & Typhoons vormt het duisterste, en beste, punt op Eupnea. Met een ongehoorde spanning pakt dit nummer je bij de keel en slaat je op vulgaire wijze op je zwakke plek. De actie neemt enkel toe na een kort synthesizerintermezzo en komt met een zware gitaarriff in James Bond-stijl om het vuile werk af te maken. Vervolgens zet de explosieve outro wat er van jou nog rest in brand, als een soort zuiveringsritueel. Absolute klasse.

De titeltrack krijgt de eer om het album af te sluiten en begint met een gevoelige dubbelzang over één synthesizernoot. Eupnea staat bol van duistere en spannende momenten, maar halverwege de dertien minuten is er een eerste lichtpuntje te horen. De gitaar neemt deze heerlijke sfeer over met een stevige gitaarriff en weet meesterlijk af te wisselen tussen enkel-en-dubbelzang. Eupnea is een apotheose van epische proportie en zal geen ziel onberoerd laten. De outro kolkt nog na en sluit in schoonheid af met dubbelzang.

Wat er uiteindelijk op Eupnea te horen is, is onversneden progrockklasse op topniveau. Pure Reason Revolution vestigt zich hiermee in het allerhoogste echelon van het genre en heeft me meer dan ééns met open mond achtergelaten. Ongelofelijk. Al sinds april staat dit album wekelijks op en heeft nog niks aan kracht moeten inboeten. Dit is titanenwerk, een klassieker.

Score:

98/100

Label:

Inside Out Records, 2020

Tracklisting:

  1. New Obsession
  2. Silent Genesis
  3. Maelstrom
  4. Ghosts & Typhoons
  5. Beyond Our Bodies
  6. Eupnea

Line-up:

  • Jon Courtney – zang, gitaar, keyboard
  • Chloë Alper – zang, bas, keyboard

Link: