Protosequence – A Blunt Description Of Something Obscene

Overdaad schaadt. Die twee woorden volstaan om de derde EP van Protosequence samen te vatten. Met het risico om zelf tegen die volkswijsheid te zondigen, moeten we misschien toch maar een botte beschrijving geven waarom A Blunt Description Of Something Obscene zo obsceen  overdadig is.

Het is een typisch geval van alles tegelijk willen doen. De ene vijf seconden krijg je onstabiele drumbetonneringen om je oren, die zich te pletter slaan op afgeknotte riffblokken. Een ogenblik verder is een rinkelende melodieboring je hersenstam fijn aan het hakken en een ademstoot later volgen enkele snelle seriën zenuwverlammende arpeggio’s die elk eindigen in een staalkabelkrommende basbel. Schichtige melodiespinsels krioelen door de nerveuze blastoprispingen en vooraleer er enige vorm van groove kan ontstaan, slaat een zoveelste drumfill met loopje alweer de deur dicht.

Verschrikkelijk irritant is het. Elk op zich is het indrukwekkend, maar de technische death metal verspringt voortdurend en verliest het nummer volledig uit het oog. Behoorlijk uniek bijvoorbeeld is een soort knisperende vocaal alsof er iets ligt te verteren in een bad koolzuur. Maar net als de splijtende screams, rijtende grunts en één schavende squeal ligt het vocale geweld bedolven onder de technische masturbatie van de andere Canadezen. Is het trouwens de bedoeling dat we die meezingen op de instrumentale versies?

Als je dacht dat we het daar zo ongeveer wel mee gecoverd hadden: we hebben het nog niet gehad over de dissonante zweepslagen of striemende blackmetalsneren die per se tussen die zeldzame keer dat de drum een maat normaal slaat moesten. ‘Oh ja, laten we ook nog enkele Ulcerate-achtige, bijna jazzy snuisteringen op nog meer zenuwslopende drumtreiterij zetten en dat ook nog ergens bijproppen‘.

Zoals zovelen lijdt Protosequence aan de drang om elke technische speelstijl en invloed die het kent ostentatief te tonen. We vermoeden dat ze iets voor ogen hadden zoals het moderne Aborted, maar minder brutaal en meer technisch zoals een Beyond Creation. Er komen effectief stukken langs die je helemaal binnenstebuiten keren en de veelheid aan zangziektes laat het wit een paar keer uit je ogen zakken. Maar geef die – en ook die andere stukken – de tijd om de luisteraar op te fucken. Of doseer. Het goede is dat deze Canadezen nog jong zijn. Dan mag je eens zondigen tegen een volkswijsheid. Liefst maar één keer.

Label:

Lacerated Enemy Records, 2020

Tracklisting:

 1. Savagery In Fundamental Behaviours
 2. A Blunt Description Of Something Obscene
 3. Bleeding The Alienist
 4. The Pale
 5. Savagery In Fundamental Behaviours (instrumentaal)
 6. A Blunt Description Of Something Obscene (instrumentaal)
 7. Bleeding The Alienist (instrumentaal)
 8. The Pale (instrumentaal)

Line-up:

 • Jacob Teeple – Basgitaar
 • Logan Vars – Drums
 • Dylan Parker – Gitaar, vocalen
 • Josh Hahn – Vocalen

Links: