Projet KO – Projet KO

Zut, mon sac! De aanrader van de dag is het Franse Projet KO met zijn gelijknamige debuutalbum. Daarop is te vinden: ‘rock radical’. Thema’s zijn onder meer: het belang van wederzijdse instemming bij seks, het grote kwaad dat de smartphone heet, het milieu, de media, dierenrechten en uiteraard is men ook boos op de politiek, de maatschappij enzovoorts. Muziek met een opgeheven vingertje dus.

De drie muzikanten zijn actief geweest in andere bands. Dat is te horen, want het mag dan wel hun debuutalbum zijn, dit zijn duidelijk geen beginners. Projet KO biedt pompende creatieve energie met een eigen gezicht. Doorsnee rock is het niet, want daarvoor is het te boos. Projet KO is ook niet de zoveelste na-aper van The Sex Pistols, maar brengt eerlijke takkeherrie met een kritisch politiek geluid. Zo heurt het, of je het er nu mee eens bent of niet. Tien nummers telt het album en ze mogen er allemaal zijn. Projet KO komt je K.O. boksen met eigenzinnige punkrock. Geen onstrak gewauwel, of die eeuwige pop punk, maar kwalitatief goed spul. Het doet nog het meest aan AC/DC denken.

Eerst het nummer Non, waar gelijk opvalt dat de nummers erg goed in elkaar zitten. De ritmische, schreeuwerige vocalen zorgen voor een authentiek geluid en maken zelfs de minder interessante stukken boeiend. Soms is zanger Nico hypercool aan het rappen zoals op Stress, maar vooral op pareltjes als Non en L’Oeil Du Cyclone komt de zang tot zijn recht. L’Oeil Du Cyclone is strak geregisseerd met knallende breakdowns. Grand Soir heeft een wat saaiere opbouw, maar een goede breakdown. De staccatorefreinen op Je Hais Donc Je Suis hakken erin. La France de Demain heeft daarentegen juist een slepend, traag refrein. Het nummer Stress hergebruikt de riff van het refrein van Le France de Demain, maar klinkt dan geagiteerder.

Een verfrissend debuut. Punk, rock, rap, Projet KO pikt van allen een graantje mee. Ik heb geen idee of Projet KO overtuigende standpunten heeft. Mijn Frans is te slecht om dat te beoordelen. Muzikaal gezien is het in ieder geval zeker overtuigend. Aanraders: L’Oeil Du Cyclone, Non en Je Hais Donc Je Suis.

Score:

88/100

Label:

Season of Mist, 2019

Tracklisting:

 1. Non
 2. L’Oeil Du Cyclone
 3. Grand Soir
 4. Je Hais Donc Je Suis
 5. La France De Demain
 6. Prédateur Du Néant
 7. L’Armée Des Nombres
 8. 24/24
 9. Stress
 10. Aie Confiance

Line-up:

 • Nico – Vocalen
 • Geccs – Drums
 • Thom –  Gitaar, basgitaar, keyboard

Links: