Equipose – Demiurgus

Technische death metal is enkel virtuoos wanneer al die onspeelbare intervallen of arpeggio’s in beklijvende songs gedoseerd zitten. Wanneer weerkerende en herkenbare technische en/of brutale riffs de kwantummechanische snaarconstructies ordenen, net als de hele hutsekluts blast- en basdrumtechnieken. Het langspeeldebuut van Equipose uit de Verenigde Staten illustreert waarom dat zo belangrijk is.

In A Suit Of My Flesh, Dualis Flamel en Squall Of Souls doet het zevental alles juist. Enkele ontzenuwende notenclusters komen terug en scheppen orde, dynamiek en zelfs epiek. Al moet je echt van die kneuterig neuriënde nylongitaren houden, want diens bijzondere klank – er zeurt de hele tijd iets mee dat het midden houdt tussen een koe en een zingende zaag –  domineert heel het album. Er zit veel pressie op de grunt- en schreeuwvocalen, maar ze graven wel de juiste gangen in het labyrint van melodieschichten, baswurmingen en andere notenkweeksels.

Nog altijd top zijn de bombastische synthzuilen die de achtergronden opensperren en de krolse pianocantates, die als bij wonder ongeschaafd over de snarenwebben trippelen. Echt straf hoe de schijnbaar onverenigbare toetsen en draden toch bij elkaar passen, meteen een bewijs dat het multinationale gezelschap wel degelijk uit begenadigde muzikanten en componisten bestaat.

Daarom is het zo vreemd dat het toch vooral misgaat op Demiurgus. De snaarmasturbatie blijft maar noten rukken. Het is een gerinkel en een geloei van jewelste. De solo’s blijven maar spinnen, de arpeggiostrengen blijven maar kronkelen en drums blijven maar bouwen. Nog altijd indrukwekkend samenspel, maar het leidt nergens naar. Of het moet naar de vele volledig los van de rest staande flamencostukjes zijn. Moesten ze daar – zoals met de pianotokkelingen – hun technische snaarstroperij in verwerven, dán had het alsnog virtuoos geweest.

Score:

75/100

Label:

The Artisan Era, 2019

Tracklisting:

 1. Illborn Augury
 2. Sovereign Sacrifices
 3. Alchemic Web of Deceit
 4. A Suit of My Flesh
 5. Shrouded
 6. Sigil Insidious
 7. Reincarnated
 8. Dualis Flamel
 9. Eve of the Promised Day
 10. Waking Divinity
 11. Ecliptic
 12. Squall of Souls
 13. Cast Into Exile
 14. Ouroboric

Line-up:

 • Stevie Boiser – Vocalen
 • Phil Tougas – Gitaar, nylongitaar
 • Nick Padovani – Gitaar, nylongitaar
 • Sanjay Kumar – Gitaar
 • Hugo Doyon-Karout – Fretloze basgitaar
 • Jimmy Pitts – Piano en synthesizer
 • Chason Westmoreland  – Drums

Links: