Pretty Maids – Undress Your Madness

Album nummer 16 (!) voor de Denen, de opvolger voor het in 2016 verschenen album Kingmaker. Ik ontdekte deze heavy/rock/powermetalband ten tijde van Motherland, in 2013, en die plaat landde meteen in mijn eindlijst dat jaar. Nochtans niet mijn genre, maar de teksten waren bijzonder sterk, de productie daadkrachtig en de melodieën erg catchy. Ondertussen is de band naarstig blijven werken en zijn we drie albums verder. Jacob Hansen werd ingehuurd voor de behandeling van deze nieuwe plaat, de band koos hiermee opnieuw voor een stevige metalsound.

Het begint alvast beresterk. Undress Your Madness speelt na de intro meteen zijn sterkste troef uit. Serpentine, een hitgevoelig nummer met een veel power en een naar mijn overtuiging heel erg sterke tekst is een nummer dat meteen in alle playlist terecht moet komen. Oldschool hardrock met subtiele elektronische opsmuk en een bazige metalsound, waarmee de band zich ontdoet van venijnige bloedzuigers.

And you reflect yourself in what you see in me
You never had a heart nor your own identity
I’ve figured out your devious two-faced twisted mind
Give me that Judas kiss
Then stab me from behind

Op basis van dit nummer zou ik de band zo terug de jaarlijst in willen katapulteren. Dat is echter niet gebeurd. In tegenstelling tot Motherland ontbreekt het namelijk aan meerdere songs die hetzelfde niveau halen. Firesoul Fly is een huppelend feel good nummertje, Undress Your Madness is een degelijke stamper maar niet zo krachtig als Serpetine, Will You Still Kiss Me (If I See You in Heaven) is een sentimentele ballad waar ik me ongemakkelijk begin te voelen. Verder is enkel Slavedriver nog noemenswaardig, een Rage-achtig nummer met veel punch, helaas is de tekst niet al te diepgaand.

Ondanks de kritiek luister ik zonder tegenzin naar deze nieuwe plaat, ook al ligt het genre vrij ver buiten mijn comfortzone. Ik hoop wel op een volgende plaat met meer sterke nummer. Ronnie Atkins vecht momenteel nog steeds tegen longkanker trouwens, zijn herstel is voorlopig zeker onze eerste wens.

Score:

75/100

Label:

Frontier Records, 2019

Tracklisting:

 1. Intro
 2. Serpentine
 3. Firesoul Fly
 4. Undress Your Madness
 5. Will You Still Kiss Me (If I See You in Heaven)
 6. Runaway World
 7. If You Want Peace (Prepare for War)
 8. Slavedriver
 9. Shadowlands
 10. Black Thunder
 11. Strength of a Rose

Line-up:

 • Ken Hammer – Gitaar
 • Ronnie Atkins – Zang
 • Allan Tschicaja – Drums
 • Morten Sandager – Keyboards
 • René Shades – Bas

Links: