Précieux Sang – Les Nuits De Gethsémani

Dit onbekend Canadees blackmetalcollectief, Précieux Sang, is afkomstig uit Kénogami, Québec. Les Nuits De Gethsémani is het debuutalbum. Eisenwald Records is de platenboer van dienst. De teksten richten zich op onder andere de exoterische aspecten van een religieuze beleving. Inderdaad ik moest ook even in mijn haren krabben. Er wordt nog veel meer verteld in de meegeleverde biografie doch bovenstaande vat wel de essentie van het geheel samen. Voor zover dan ook de gekende feiten. Het is mij, en vermoedelijk vele anderen, niet helemaal duidelijk wie of wat er achter dit collectief schuilgaat. Nu, dat is natuurlijk geen verplichting. Voor adepten als ons gelden toch vaak maar twee dingen. Eén: hoe ziet de cover van de plaat eruit? En twee: is de muziek te pruimen? Antwoord op de eerste vraag: de hoes werkt behoorlijk prikkelend. Antwoord op de tweede vraag: dat lees je hieronder.

18
Précieux Sang neemt hoop en al 36 minuten van je leven in beslag. Je aandacht moet je vervolgens verdelen over drie nummers waarvan Le Sang Du Mystère het eerste is. Canadese black metal heeft zo zijn eigen karakteristieken. Zo word je maar al te graag vergast op priemende riffs die vaak aan een hoog tempo worden afgeleverd. Vaak wordt er ook wel de nodige aandacht geschonken aan de sfeer en uitbouw hiervan. Précieux Sang valt met zijn debuutalbum in ieder geval niet direct uit die toon. Wat wel opvalt is het behoorlijk scherpe vocaalpalet, alsof een messcherpe ijspegel je kwetst. Heerlijk doorleefd, die zangpartijen. De muzikale fundamenten zijn gemetseld met Canadees cement doch enige Finse toevoegingen maken de boel wel wat steviger. Er zit een zekere monotonie in het verdere metselwerk. Maar laat je niet vangen, hier en daar zitten er, eerder subtiel, toch wat extraatjes verstopt. Neem nu die eindmaten van het eerste nummer om meer precies te zijn.

De monotonie zet zich vervolgens verder in de riffs van het daaropvolgende Délectation Morose. Met ook hier weer de extraatjes naar het einde van het nummer toe. Ditmaal met een eerder dissonant aanvoelende extra gitaartokkel. Het geeft alzo het geheel toch een aparte kleur. Ook de vocalen, die even verdwenen leken, komen dan ook weer terug, erg beklijvend allemaal. De La Paille Et Du Grain is in hetzelfde spreekwoordelijke bedje ziek. Al ligt de snelheid van uitvoering hier weer beduidend hoger.

Bekoorlijke eerste kennismaking met deze Canadese formatie. Recentelijk werd ik nog omvergeblazen door de laatste release van de landgenoten van Précieux Sang, met name, Panzerfaust. Précieux Sang tapt echter uit een heel ander blackmetalvaatje maar kan me op een geheel andere wijze ook wel beklijven en bekoren.

Score:

75/100

Label:

Eisenwald Records, 2022

Tracklisting:

  1. Le Sang Du Mystère
  2. Délectation Morose
  3. De La Paille Et Du Grain

Line-up:

  • Voornaam Achternaam – Zang, gitaar

Links: