Poltergeist – Feather Of Truth

Een beetje een vreemde titel, Feather Of Truth van Poltergeist. Net als van een klopgeest, mag je er schrik van hebben, maar als je die angst nu wettelijk wil verplichten, dan heeft je geest toch een slag van de molen gekregen. Evenmin is het wettelijk verplicht om muziek van deze Zwitserse thrashers te bespreken, want geen van de vier vorige cd’s vond zijn weg naar ons hoofdkwartier. De vijfde halen we onbevreesd wél voor geest.

In het promoblad is er sprake van speed metal, maar zo hoog ligt het tempo nu ook weer niet. Kwiek is deze thrash wel. De composities, bestaande uit harmonieuze melodiespinsels, wervelende riffsouplesse en solo’s met dravende ritmemars eronder, vloeien als een waterglijbaan. Dat het zo vlot vooruit gaat, heeft alles te maken met de geoliede sound. Alle snaarijzers en drumschroeven blinken en zijn loepzuiver, zodat zelfs de vele middelmatige songs toch voldoende wind vangen. Want ja, hoe vlot ze dan wel mogen wieken, de plectra slaan vaak dezelfde slag aan, zij het met andere noten.

Idem voor de ononderbroken dubbele basdrumparade, die pas halt houdt om eens een beukende en lekker efficiënte mid-tempo riff van nul op te bouwen en dan op een losse groove te laten vertrekken. Schoolvoorbeeld is de middenriff in het middenrif van Saturday Night’s Alright For Rockin’. Nog meer middelmaat zit er in de zang. In de strofes zit er een koene intonatie op de heldere, middelhoge en schreefloze zang. In de refreinen valt toch een beperkt bereik op. De tweestemmigheid schept dan wel ruimte, de melodieën blijven hangen in hetzelfde register, zodat er net wat weinig onderlinge variatie binnen dezelfde songs zit.

Tja, wat moet je hier nu mee? Wel, dat is nu wat metal mooier maakt dan de maatschappij. Niets op Feather Of Truth verplicht je om Poltergeist te checken, maar als je je daar veiliger door voelt, is er ook niets dat het je verbiedt. Vrijheid van keuze, misschien is dat zomaar een veer op de hoed van de waarheid.

Score:

73/100

Label:

Massacre Records, 2020

Tracklisting:

 1. Time At Hand
 2. Saturday Night’s Allright For Rockin’
 3. Feather Of Truth
 4. The Attention Trap
 5. Phantom Army
 6. The Godz Of The Seven Rays
 7. The Culling
 8. Megalomaniac
 9. Ambush
 10. Thin Blue Line
 11. Unholy Presence (bonus track)
 12. Notion (bonus track)

Line-up:

 • André Grieder – Vocalen
 • V.O. Pulver – Gitaar
 • Chasper Wanner – Gitaar
 • Ralf Winzer Garcia – Basgitaar
 • Reto Crola – Drums

Links: