Ploughshare – Ingested Burial Ground

Tweeduizendtweeëntwintig staat er op deze release. Hij is inderdaad in december verschenen. Daar gaan we ons niets van aantrekken, want hij is echt interessant. Ploughshare is afkomstig uit Australië, is anoniem actief en bestaat wellicht uit drie onverlaten. Dit is album nummer twee, maar er zijn verder ook twee EP’s verschenen van deze band. Black en death metal staat er bij de beschrijving, maar dat klopt niet helemaal.

Neen, ik zou dit zeker geen black/death metal noemen. Deze herrie is een blend van post-hardcore, grindcore, noise, industrial… en wat black en death metal. Een blend van Ministry, Blut Aus Nord, Breach, Axis Of Perdition, Godflesh, Author & Punisher en nog een pak bands, afhankelijk van het nummer waar je op dat moment naar aan het luisteren bent. Metersdikke elektrisch geïnduceerde noise en ambient, met grimmige en onregelmatig ronkende gitaren, voorzien van schreeuwerige vocalen (post hardcore, ook voor liefhebbers van Amenra) en jazzy drumsequenties. Je zou kunnen denken dat het weer eens zo een progressief gedrocht is, opnieuw een avant-gardistisch gezelschap dat zijn kunnen wil etaleren, weer zo een kunstzinnige bende met te veel techniek en te weinig visie. Niets daarvan. De nadruk ligt op sfeer en beleving, horror, ongemak.

Black en death metal zou ik dit dus echt niet noemen, als begrijp ik wel de verwijzingen. Qua gevoel zit het heel erg in de buurt van enkele releases die via Sentient Ruin Laboratories op de markt zijn gekomen bijvoorbeeld. Alle vijf de nummers op deze plaat zijn (op deze zelfde plaat) ook nog eens geremixt door een andere artiest, en daar staat onder andere een remix van het nummer The Cold Horror Is Clear op, van de hand van Ignis Fatuus, ons bekend van Portal en Grave Upheavel. Zeker de moeite waard.

Zeker een band om in de gaten te houden, het liefst met de ogen dicht, in de kleine uren van de nacht. Geniet er van!

Score:

84/100

Label:

Brilliant Emperor Records, 2022

Tracklisting:

1. A Horrible and Terrifying Impression
2. The Cold Horror Is Clear
3. Two Awful Creatures
4. Divulging Bees, Spiders and Scorpions
5. An Uneasy Dread Arose
6. A Horrible and Terrifying Impression (Sow Discord Remix)
7. The Cold Horror Is Clear (Ignis Fatuus Remix)
8. Two Awful Creatures (Ascanyx Remix)
9. Divulging Bees, Spiders and Scorpions (Xeno Chemist Remix)
10. An Uneasy Dread Rose (Alex Macfarlane Remix)

Line-up:

  • Onbekend – Alles

Links: