Plaguestorm – Purifying Fire

Het Argentijnse Plaguestorm heeft dit jaar zijn tweede album uitgebracht met als titel Purifying Fire. De man achter deze eenmansformatie is Sebastián Pastor. Sinds zijn vertrek als bassist bij Infirmor in 2014 is hij in z’n eentje verantwoordelijk voor alles binnen Plaguestorm, behalve de zang.

Echter, evenals bij Aeon Of Eternal, zijn de drums bij Plaguestorm geprogrammeerd. Hoewel het tegenwoordig nog nauwelijks hoorbaar is, vind ik het toch een minpuntje in dit soort situaties. Zeker in dit geval omdat Sebastián op allerlei fronten hulp heeft met betrekking tot zang, gitaarsolo’s en orkestarrangementen. Waarom er dan geen drummer ingehuurd kan worden om de partijen in te spelen, begrijp ik dan weer niet.

Enfin… Terug naar de muziek. Melodische death metal is wat je voor je kiezen krijgt met Plaguestorm. Denk een beetje richting Arch Enemy, maar vocaal gaat het op Purifying Fire hele andere richtingen op. De deathmetalvocalen slingeren heen en weer tot aan de grenzen met metalcore, black metal en brutal death. Ook wordt met regelmaat een cleane zangstem gebruikt. De verantwoordelijke voor deze vocalen is Mikael Sehlin, die voornamelijk actief is in de bands Degradead en Paralydium.

In de openingstrack Evolution towards the edge worden we meteen geconfronteerd met wat wij als mensheid aanrichten op deze aardkloot. Het nummer opent rustig maar als het er eenmaal inhakt, laat het geen spaander heel.

Als derde staat het titelnummer geprogrammeerd. Een orkestraal arrangement mag het nummer inleiden. Met strakke riffs en mooi solowerk (van Diego Martinez) worden we nogmaals op de feiten gewezen dat de natuur een weg zal vinden om te overleven en dat wij misschien het veld moeten ruimen. “How empty we have become. The fire will purify, the earth will be reborn.“ 


Het melodieuze in deze death metal is heel duidelijk. Ook het thema van deze plaat mag geen verrassing meer zijn. Weliswaar geheel in de denkwijze van Sebastián, maar kunstig omgezet in voor zichzelf sprekende songteksten. Ook in de laatste single van Purifying Fire, Close to nowhere. De problematiek van, onder andere, bootvluchtelingen wordt hiermee aan de kaak gesteld. De video van dit nummer zegt genoeg.


De nummers die ik persoonlijk het mooist vind, heeft Plaguestorm voor het laatst bewaard. Blind and weak opent met een heel klassieke deathmetalriff en ontaardt in een afwisselende deathmetaltrack. Halverwege het nummer slaat de zang om naar cleane vocalen en krijgen we tevens een heerlijke solo te horen. Als aan het eind alle instrumenten stil zijn, mag een clean gitaargeluid het laatste woord hebben.

Maar de uitsmijter is toch wel Burning paradise. Deze track klokt negen en een halve minuut, maar is voorbij voordat je het weet. Akoestische opening die aan een gemiddelde powermetalband doet denken, heerlijke blastbeats, al zijn de drums dan geprogrammeerd, voortreffelijke solo’s waarbij beide ingehuurde solisten nog even hun kunsten mogen laten horen en vocaal mogen we nog even proeven van de kwaliteiten van Mikael. Het eerste deel van de solo doet me een beetje aan de muziek van het computerspel ‘Diablo’ denken. Het tweede deel zou zomaar door kunnen gaan voor een Pink Floyd-solo. Het eindspel is weer een orkestraal opgezet stukje en sluit daarmee het eigenlijke album af. Ik bedoel hiermee te zeggen dat er nog een bonustrack op deze plaat staat, in de vorm van de orkestrale versie van het nummer Purifying fire. Hierbij is echter ook de zang weggelaten. Ik moet zeggen dat ook deze versie erg lekker is om naar te luisteren.

Al met al een sterk en afwisselend album van Plaguestorm en absoluut een hulde aan Sebastián Pastor die niet alleen alle instrumenten bespeelt maar ook alles geschreven heeft en de volledige productie in handen had. Echter zou ik aan alle eenmansformaties willen meegeven dat als men het bespelen van de drums zelf niet beheerst, iemand in te huren om dat te doen. Het programmeren van de drums zou mijns inziens alleen als laatste redmiddel gebruikt moeten worden.

Score:

89/100

Label:

Noble Demon, 2021

Tracklisting:

 1. Evolution Towards the Edge
 2. Back to Zero
 3. Purifying Fire
 4. Never Learn
 5. You Against the World
 6. Closer to Nowhere
 7. No Farewell
 8. Blind and Weak
 9. Burning Paradise
 10. Purifying Fire (Orchestrated version) (bonus track)

Line-up:

 • Sebastián Pastor – Gitaar, bas, drumprogrammatie

Links: