Pil & Bue – Special Agents

Pil & Bue is een tweetal waarvan de Noor Peter Karlssen je misschien wel bekend voor kan komen. Hij zong namelijk op fenomenale wijze de plaat Trips in van Long Distance Calling. Het bleef bij een éénmalige samenwerking, maar Peter is wel altijd doorgegaan met muziek maken. Zowel solo als met zijn band Pil & Bue die hij samen met drummer Gøran Johansen heeft opgericht. Met Special Agents komt het tweetal met hun vierde werkstuk. Het is een vervolg op het uit 2021 afkomstige The World Is A Rabbit Hole. Die plaat heb ik persoonlijk de laatste jaren helemaal grijsgedraaid. Een fraai werkstuk waarbij energieke uptempo rock/metal nummers van een fantastische omlijsting werden voorzien door het zangwerk van Peter. Doordat die plaat maar 35 minuten duurde werd alles ook interessant gehouden.

Ook deze nieuwe duurt maar 37 minuten, verdeeld over zeven nummers. En om alvast met de deur in huis te trappen; ze zijn weer goed. Alle zeven. De muziek bevindt zich opnieuw tussen pakweg Deftones, Sparta, Thrice en Nothing But Thieves. Wat opvalt: het geheel is agressiever aangezet dan op de vorige EP. Zo zijn er meer metalinvloeden in de muziek geslopen, wat al begint bij de hakkende riffs in Change Your Mind. Er is zelfs een verdwaalde dubbele bass te horen. Maar ook opvolger You Are The Universe kent in het middenstuk een behoorlijk tegen metal aanleunende groove. Deze wordt steeds een fractie vertraagd en mede door de drumpatronen in de coupletten heeft dat ook wel een zweem van Queens of the Stone Age weg, alhoewel Pil & Bue veel compacter en urgenter klinkt dan die band.

En dat is voor een groot deel op het conto te schrijven van Peter, die vol overgave en overtuiging alle nummers weer volgezongen heeft. Af en toe lijkt hij de bocht uit te vliegen, zoals in Special Agents waarbij zijn zang bijna clipt, maar dat is overduidelijk bewust gedaan en toont aan wat voor een wereldzanger deze man is. Mooi zijn ook de uitgerekte schreeuwen in End Credits, dat ook gelijk het eerste nummer op deze plaat is dat wat meer rust en dromerige klanken bevat. Het is een opvallend nummer op de plaat en lijkt als verbinding te fungeren tussen het eerste en tweede deel.

Want waar de eerste nummers vooral doorrammen, is het tweede deel rustiger. Dromeriger. When You Wake Up, Do You Stop Dreaming is een nummer dat opgebouwd is rond hetzelfde thema en interessant wordt gehouden door allerlei studio-foefjes zoals echo en vervorming. Maar eigenlijk geldt voor elk nummer wel dat er voldoende fraais te herkennen is. Het is ook knap hoe verschillende stijlen hun weg vinden naar dit album. Zo zijn er flinke uptempo, tegen metal aanschurende ritmes te vinden, maar is er ook ruimte voor bijna shoegaze achtige stukken, zoals in Next Morning There Was Yet A New World. Het is ook lastig om de vinger te leggen op welke stijl dit tweetal nou precies speelt. Het klinkt echter allemaal volkomen logisch wat de band doet.

En het is bovendien allemaal goed geproduceerd. De instrumenten van de heren zijn qua geluid helemaal in balans. Het is niet over de top geproduceerd, maar eerder zalvend gecomprimeerd, wat juist past bij de muziek van deze twee heren. Zeker de drums hebben een mooi geluid meegekregen waarbij vooral het bekkenspel heel erg goed klinkt. Dat wil zeggen; niet te schel en daardoor niet schurend aanwezig voor de rest van de muziek. Ook de zang van Peter klinkt soms alsof hij bij je in de kamer zit. Zeker met een koptelefoon op klinkt het bij vlagen heel intiem, wat een hoogtepunt kent in het mooie Never Stop (Part 1).

Special Agents is een logisch vervolg in het oeuvre dat deze heren tot nu toe hebben opgebouwd. Vond je de vorige platen goed? Dan kan je deze blindelings aanschaffen. Een van de betere platen van 2023 tot dusver.

Score:

82/100

Label:

Indie Recordings, 2023

Tracklisting:

  1. Change Your Mind
  2. You Are The Universe
  3. Special Agents
  4. End Credits
  5. When You Wake Up, Do You Stop Dreaming
  6. Next Morning There Was Yet A New World
  7. Slave vs Master
  8. Never Stop (Part One)

Line-up:

  • Petter Carlsen – Zang, gitaar
  • Gøran Johansen – Drums

Links: