Pigsty – Pig Blood

2020 was een goed jaar voor veel subgenres. Eentje viel er helaas vantussen. Grindcore. Geen idee of het aan mij lag/ligt, of aan het aanbod, maar ik laat het er niet bij. Een album dat ik schromelijk over het hoofd zag is de vierde langspeler van het Tsjechische Pigsty. Ik hou van Pigsty. Pigsty maakt polyvalente grindcore die naast de genregetrouwe Tsjechische uptempo raasgrind eveneens sfeervolle synths kent (zo nu en dan), maar ook progressieve chaos en een pak vocale variaties. Intelligente varkensmuziek. Otyn en Topi doen alles zelf, met zijn tweeën, zowel het inspelen van de muziek als de mastering en mixing. Pigsty is actief sinds 1998.

Zeven nummers, voor 27 minuten grind. Best veel eigenlijk, naar grindnormen. Met op de achtergrond tonen uit de soundtrack van oude horrorfilms brengen de heren opnieuw adrenalinegrind met heel veel death metal body. Weliswaar met een veel “cleaner” geluid dan zijn voorganger (Pigs Are Back is elf jaar oud), maar nog steeds behoorlijk brutaal. Hier en daar denk ik onvrijwillig aan Anaal Nathrakh, Deranged, Benighted en Monument of Misanthropy, kwestie om even mee te geven hoe intens en sfeervol Pigsty wel kan zijn. Tegelijkertijd is het wel wat jammer dat Pigsty plots minder herkenbaar en uitdagend is op grindvlak, moet ik eerlijkheidshalve meegeven. Hinken op twee gedachten dus.

De synths zijn ook wat aan de symfonische kant, minder chaotisch (ik mis toch die rommelige varkensstal-aanpak wat). Ook de laaggestemde Demonical-gitaren missen de typische grindgrooves die een Pigsty net die specifieke grindentiteit gaf in het verleden om ze meteen in huis te halen. Dat neemt niet weg dat Pig Blood een prima plaat is, die vooral bij deathmetalfanaten in de smaak kan vallen. Voor mij echter een voorbeeld van het feit dat evolutie niet per se een positieve connotatie heeft.

Luistertips: The Arrival, Megiddo Vs Armageddon.

Score:

79/100

Label:

Bizarre Leprous Production, 2020

Tracklisting:

1. The Arrival
2. Awakening – Pig Blood
3. It’s All For You, Damien !
4. The Devils Trinity
5. Cerveteri
6. Mergiddo Vs Armageddon
7. Hail Universe Pigs!

Line-up:

Otyn – Drums, bas, gitaar
Topi – Keel

Links: