Pig’s Blood – Pig’s Bloods

Met de kennis dat Godz Ov War het tweede album is van Blasphemy, is het niet zo moeilijk om voor te stellen dat het label Godz Ov War Productions zich bezighoudt met war metal. De praktijk van deze fijne opeenvolging van assumpties, is dat allerhande extreme bands zich kunnen aanschuiven bij het label, die wat kunnen experimenteren met het labeltje war metal. Voor mij persoonlijk ligt de essentie van war metal niet zozeer in de snelheid of stilistische richting van de riffs en nummers.

Voor mij ligt die essentie in de primitiviteit van het genre, de primitiviteit zoals bands als Blasphemy, Sarcófago, Beherit en nog een slinger andere band die perfect weten neer te zetten. Nieuwere bands als Weregoat en Sácrificio weten die holbewonersmentaliteit goed te interpreteren, maar er zijn ook bands die het plaatje toch dusdanig moderniseren, dat het gestroomlijnd gerag wordt. Pig’s Blood doet dat in zekere mate, maar gooit niet alle lompigheid overboord. De experimentatie van Pig’s Blood is dan ook niet enorm groot, maar het wijkt wel af van het gebaande pad in de war metal. Pig’s Blood handelt namelijk in een naar war metal neigende variant van death metal, waarbij de invloeden van bands als Morbid Angel en Incantation duidelijk naar voren komen.

De riffs worden haaks op elkaar getimmerd, maar passen perfect in het stramien van een band als Morbid Angel, gecombineerd met de occultere death metal uit de Incantation-hoek. Daarbij worden regelmatig hoge leads over het geheel uitgestrooid, waar de kwaadaardigheid weliswaar vanaf druipt, maar die toch dat tandje extra missen om de muziek op te tillen (of af te laten dalen). En daar komt het sterke punt van Pig’s Blood naar boven drijven: de grondlaag van de muziek is zo sprekend dat die hoge leads niet nodig zijn. Het ene moment wordt naar slepende grind toegewerkt, het andere neigt het geheel meer naar de epiek zoals alleen black metal die kan vangen. Het is echter altijd effectief en bruut genoeg om een link met war metal te behouden.

Tegen de tijd dat dit zelfgetitelde debuut klaar is met afspelen, zit ik wel met hetzelfde vraagstuk als bij veel andere platen in deze hoek ons aller metaal. De verschillende nummers zijn soms wat lastig te onderscheiden, al helemaal naar mate de plaat vordert en dezelfde kwaadaardige lead al in vijf variaties in drie verschillende nummers voorbij is gekomen. Dat lijkt een relatief kleine smet, zeker in dit genre, maar uiteindelijk wel hetgeen dat een plaat maakt of kraakt. Pig’s Blood gaat de annalen der war metal dan ook niet in, maar dat neemt niet weg dat we van een aangename luisterbeurt spreken, zeker gezien de hoeveelheid bagger die er op dagelijkse basis wordt uitgebracht.

Score:

73/100

Label:

Godz Ov War Productions, 2017

Tracklisting:

 1. Misanthrope Absolute
 2. Iron Justice
 3. Taste the Fucking Poison
 4. Torches of War and Retribution
 5. Rats (This World is a Sewer)
 6. Death March Insanity
 7. The Age of Endless War
 8. First Step in Making Things Right
 9. Deniers of the Root
 10. There Will Be No Law

Line-up:

 • Chris Ellis – Bas, Vocalen
 • Nick – Gitaar
 • Brian Serzynski – Drums
 • Bubba Nitz – Gitaar

Links: