Pig Destroyer – The Octagonal Stairway

Als je geen moeite hebt met een halve bak, eieren voor je geld of een kat in de zak, dan is de EP The Octagonal Stairway een goede aanwinst. Dat dit vinylplakje nu al in prijs verdrievoudigd te koop staat op het wereldwijde web moet je dan wel slikken. We zijn beter gewend van dit vijftal en met Head Cage (2018) nog vers in het geheugen, is het geen schande om The Octagonal Stairway in de bakken te laten staan. De nummers The Octagonal Stairway, The Cavalry en Cameraman kunnen we gelukkig wel weer gewoon apart hangen.

Na tien minuten, of op kant B, start de nutteloze en overbodige onzin. Het stukje noise dat Pig Destroyer graag verwerkt in zijn eclectische bak herrie, is normaal gesproken van toegevoegde waarde. Echter, om nu drie nummers en tegelijkertijd bijna vijftien minuten te besteden aan wat noisy samples en electronica, dat slaat als een slappe penis op een slagroomtaart. Zonde van de speeltijd, zonde van kant B en zonde van het geld dat je uitgeeft om te krijgen wat je graag wilt horen, namelijk muziek. Met The Octagonal Stairway, The Cavalry en Cameraman borduren de heren door op de puike lijn die op de laatste langspeler Head Cage te horen was. Geflipte elektronische deuntjes vliegen willekeurig tussen de monstersnelle grindcorepassages en het “hak op de tak”-beukwerk door, terwijl J.R. Hayes het geheel weer vakkundig bij elkaar schreeuwt. De mengelmoes van stijlen stemt ook deze ronde tevreden, hoewel een eigenschap als prettig gestoord in dezen wel zoden aan de dijk zet en de aanslag op je trommelvliezen iets acceptabeler maakt.

Vreemd lezen zo hé, een review in een andere volgorde. Dat is wat ondergetekende ook had verwacht van deze EP: iets anders dan de standaard. Het mooiste heb ik echter nog in petto: twee van de drie nummers die wel de moeite waard zijn op deze EP verschenen al in een eerder stadium. The Octagonal Stairway verscheen als los nummer in 2013 en The Cavalry kwam vorig jaar uit op flexi-disc. Pig Destroyer? Die kent uw ongetwijfeld van de geweldige plaat Prowler In The Yard en wellicht van het twee jaar oude Head Cage, waarop de Amerikanen een evolutionaire stap laten horen ten opzichte van de pure grindcore waar de band ooit mee begon.

Label:

Relapse Records, 2020

Tracklisting:

 1. The Octagonal Stairway
 2. The Cavalry
 3. Cameraman
 4. News Channel 6
 5. Head Cage
 6. Sound Walker

Line-up:

 • Scott Hull – Gitaar
 • J.R. Hayes – Zang
 • Adam Jarvis – Drums
 • John Jarvis – Bas
 • Blake Harrison – Synthesizer, samples

Links: