Pig Destroyer – Head Cage

Pig Destroyer is de tweede band van Scott Hulle en J.R. Hayes, naast Agoraphobic Nosebleed natuurlijk. Een meubel in de Relapse Records galerij. Sinds 1997 bracht deze band een stapel albums uit, al is Head Cage pas de zesde volledige langspeler in het oeuvre. De hoofdkooi is een middeleeuws marteltuig en voor de gemiddelde medemens brengt Pig Destroyer dezelfde gevoelens met zich mee, misschien zelfs dezelfde pijnen. Head Cage werd gemixt en gemasterd door Will Putney (Exhumed, Every Time I Die, Body Count), nadat het album was opgenomen in de eigen Visceral Sound Studios. Enkele oude bekenden van Agoraphobic Nosebleed en Full of Hell deden trouwens een duit in het zakje.


De platen van Pig Destroyer zijn niet meteen wat je noemt ‘herhalingsoefeningen’. Daardoor bestaan er bij de luisteraars ook zeer gevarieerde meningen per album. Deze nieuwe plaat zal ook voor de nodige discussies zorgen. Het is opnieuw een uitdaging geworden en de smaak van de fan wordt op de proef gesteld. Waar er in het verleden soms extreem bruut of snel gespeeld werd, ligt nu de nadruk op impact. Grooves en smerigheid voeren de boventoon op Head Cage. Hardcore, crust en southern rock minded sludge. Ja, zelfs groove metal komt vaker dan ooit voorbij, terwijl de death metal slagkracht niet ingezet wordt. Persoonlijk vind ik het niet bepaald ‘erg’, gezien het feit dat er voldoende Pig Destroyer vlees in de kuip blijft zitten en het DNA direct traceerbaar blijft en zo gelinkt kan worden aan de bende lawaaimakers. Ook de duidelijk verstaanbare vocalen en de goed hoorbare bas dragen bij aan de luisterbereidheid.


Of het nu groovende grind is of old school death metalcore of (godbetert) brute nu metal… Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat het werkt. Het is uitdagend en lawaaierig en het draagt een duidelijk Pig Destroyer stempel. De rest zal de tijd wel uitwijzen. Live was het in ieder geval ferm intens.

Score:

80/100

Label:

Relapse Records, 2018

Tracklisting:

 1. Tunnel Under the Tracks
 2. Dark Train
 3. Army of Cops
 4. Circle River
 5. The Torture Fields
 6. Terminal Itch
 7. Concrete Beast
 8. The Adventures of Jason and JR
 9. Mt. Skull
 10. Trap Door Man
 11. The Last Song
 12. House of Snakes

Line-up:

  • Scott Hull – Gitaar
  • J.R. Hayes – Zang
  • Adam Jarvis – Drums
  • John Jarvis – Bas
  • Blake Harrison – Synthesizer, Samples

Links: