Picture – Wings

Nooit meer op durven hopen, maar daar is het dan toch echt. Het nieuwe studio-album van Nederlands heavy metaltrots Picture in de originele bezetting van weleer, aangevuld met extra gitarist Appie de Gelder. Na het vertrek van zanger Ronald van Prooijen in 1982 en gitarist Jan Bechtum in 1983 leek dit onmogelijk. Talloze bezettingswijzigingen, een pauze van twintig jaar en een herstart in 2008 met zanger Pete Lovell maakten het uitzicht hierop uitermate troebel. In 2016 barstte er een behoorlijke bom binnen de band, waardoor de rentree van Jan en Ronald mogelijk werd. Na een live-album dat vorig jaar werd uitgebracht, is er nu het tiende studioalbum Wings.

Fans van het eerste uur, die een simpele herhalingsoefening van de klassiekers Picture en Heavy Metal Ears verwachten, komen bedrogen uit, maar zullen wel blij zijn met nummers als Little Annie en Is it Real. Die sluiten qua gitaaropzet naadloos aan op eerder genoemde albums. In het geval van Little Annie is dat vrij logisch, dit nummer is al bijna veertig jaar oud, maar is door het vertrek van Ronald indertijd op de plank blijven liggen en nu dus prettig afgestoft. Ronald zelf heeft nog steeds zijn karakteristieke stemaccent, zij het ietsjes lager dan indertijd, maar nog lekker krachtig. Het geluid op Wings is van deze tijd en de heren willen ook nog wel wat nieuws uitproberen. Bij het titelnummer wordt er een Hammond-orgel toegevoegd en of dat nou zo geslaagd is, daar zullen de meningen over verdeeld zijn. Empty Room kent een hoog Iron Maiden-gehalte en dat is niet zo vreemd, gezien het feit dat Appie al jaren actief is in de cover/tribute band IJzeren Maagden. Het meest beladen nummer is het afsluitende Stroke, dat refereert aan de beroerte welke oerlid en stabiele factor in alle Picture bezettingen Rinus Vreugdenhil enkele jaren geleden trof. Gelukkig is hij volledig hersteld.

Heavy metal fans kunnen Wings met een gerust hart aanschaffen, het is een lekker heavy metalalbum. Diegenen die hiermee voor het eerst met Picture kennis maken, doen er goed aan zich ook in het oude werk van de band te verdiepen. Een win-winsituatie zeg maar.

Score:

80/100

Label:

Pure Steel Records

Tracklisting:

 1. Line of Life
 2. Wings
 3. Little Annie
 4. Is it Real
 5. Blown Away
 6. No Place to Hide
 7. Empty Room
 8. Never Enough
 9. Still Standing
 10. Stroke

Line-up:

 • Ronald van Prooijen – Zang
 • Jan Bechtum – Gitaar
 • Appie de Gelder – Gitaar
 • Rinus Vreugdenhil – Bas
 • Laurens “Bakkie” Bakker – Drums

Links: