Phantom Druid – Stages of Twilight

De man achter Phantom Druid heeft reeds een imposante discografie op zijn naam staan en is ook aan menig project verbonden. Dat muziek bij hem in het bloed zit getuigt ook zijn eigen platenlabel en platenzaak. Zijn naam is Tjeerd de Jong. In de jaren tachtig van de vorige eeuw speelde hij onder meer basgitaar in de bands Beyond Belief en Lethargy. Dat hij een voorliefde heeft voor doom metal bleek ook uit zijn bijdrage aan Doomsday B.C. Eind jaren 90 richt hij zijn stonerband Stone In Egypt op die, met een onderbreking van 2007 tot 2014, nog steeds actief is. Ook de projecten Serpentarius, Witchcult 71, Demon Lodge en Sky Villian zijn van zijn hand en zojuist is hij een darkwave project gestart met drummer Bob Bagchus, bekend van Asphyx en Soulburn, onder de naam Doubts About Waking.

Phantom Druid is een project waarin hij zelf alle instrumenten en zang voor zijn rekening neemt. Onder deze naam bracht hij in 2020 zijn eerste album uit, getiteld Death & Destiny. Onlangs verscheen de tweede schijf van Phantom Druid en deze heeft als titel Stages of Twilight meegekregen. Het is verdeeld in twee ‘stages’. De eerste vijf songs vormen Stage I – Towards the Melancholic Empire en de laatste vijf vallen onder Stage II – Hammer of the Sacred.

Het geluid van Phantom Druid zou ik omschrijven als Black Sabbath meets Candlemass. Het heeft de ritmische en bluesy sound van het oude Black Sabbath maar het zware geluid van Candlemass. Een kruising tussen post- en epic doom. De zang van Tjeerd heeft ook wel dat rauwe wat Ozzy heeft, alleen is zijn toon veel lager. Als je zijn eerste woorden in Far Beyond Oblivion hoort, begrijp je waarschijnlijk precies wat ik bedoel.

Soms zitten er elementen in de muziek die het album interessant houden. Revelation By Night en Electric Sky hebben bijvoorbeeld beiden een akoestische outro, waarbij het stuk uit Revelation By Night mij erg doet denken aan het intro van het nummer Melissa (Mercyful Fate) en dat van Electric Sky nogal Spaans klinkt.

Er zit genoeg variatie in om je te kunnen vermaken met Stages of Twilight. Muzikaal zal je vele doom-elementen terug kunnen vinden op dit album. Tijdens het beluisteren van het album hoor ik ook het melancholische van Type O Negative en het rauwe van de oude Life Of Agony in de muziek van Phantom Druid terug.

Liefhebbers van het oude Black Sabbath (met Ozzy Osbourne) kunnen heerlijke nostalgische herinneringen ophalen terwijl de jongere generatie doom-liefhebbers gewoon lekkere stoner/post/epic doom voorgeschoteld krijgt. De ietwat monotone zang van Tjeerd moet je aanstaan en ik kan me best voorstellen dat er mensen zijn die hier moeite mee hebben, maar deze nieuwe Phantom Druid is een heerlijk vervolg op het debuut van vorig jaar.

Score:

84/100

Label:

Off The Record Label, 2021

Tracklisting:

 1. Far Beyond Oblivion
 2. The Ultimate Grim
 3. Revelation By Night
 4. Shadow Tree Crossroads
 5. Electric Sky
 6. Third Eye Sacrifice
 7. Echo of Time
 8. Grinding Gravity
 9. Sunrise/Soulflight
 10. Black Clouds, Silver Wings

Line-up:

 • Tjeerd de Jong – Alle instrumenten, zang

Links: