Pestilength – Eilatik

Raaagh! Eindelijk nog eens een plaatje dat volledig in mijn straat ligt. Vuile, vieze, smerige gezwarte doomdeath met veel drones en occulte dofheid. De naam van de band is Pestilength en die is afkomstig uit Baskenland. Het is een duo dat sinds 2018 samen is en sindsdien al een bak releases uitbracht, zij het nu voor het eerst een langspeler. Deze Eilatik verscheen in eigen beheer, maar blijkbaar bracht Jems Records deze opnieuw uit. Ik zou het eerder verwachten op Iron Bonehead, maar dat doet er in feite niet toe.


Goed, wat te verwachten van Pestilength? Wel, dat staat vermeld in de intro. Diep brommende laagtonigheid die je normaal uit de verste uithoeken van de wereld verwacht. Oceanië vooral, waar dingen als Grave Upheaval, Impetuous Ritual en Temple Nightside ondergronds floreren. Ook dingen als Spectral Voice en (niet helemaal hetzelfde maar kom) Funereal Presence schieten door mijn hoofd bij het beluisteren van dit gemene Eilatik. Lange walmen met minimalistische doomdeath uitwasemingen met een occasionele, desoriënterende Abyssal-aanpak en plotwendingen die zowel oudschools als progressief technisch zijn, hier en daar zelfs sfeervol akoestisch met subtiel gewurgde stembanden. Niet alleen dat, soms is het ook gewoon rechttoe rechtaan Angelcorpse/Revenge met een NWN! war metal postuur, brutaal en afstompend. Kwestie van helemaal de weg kwijtraken.

Wat naast de muziek an sich ook bijzonder hard opvalt is de overall sound. Deze plaat lijkt live opgenomen, wat niet klopt, want een pak effecten kun je onmogelijk zo creëren zoals ze doordreunen op Eilatik. Vooral de drumsound is behoorlijk gestoord. De hi hats klinken alsof Lars Ulrich ze gemasterd heeft, terwijl de toms klinken alsof ze uit een fanfare komen. Redelijk apart. Ik vind het allemaal prima, het zorgt voor identiteit en het zorgt voor extra rimpels op mijn voorhoofd. Net als de vrij creepy, onbestemde geluidslijnen die soms dwars doorheen de nummers lopen. Het lijkt wel de afdeling boekhouding die weer eens als allerlaatste overuren zit te doen op onheilige, nachtelijke uren.

Ja, deze heeft me te pakken. Stel je vooral geen vragen bij je eigen beoordelingsvermogen als je deze verschrikkelijk vindt, dat is waarschijnlijk normaal. Dan hoef je in ieder geval ook geen Grave Upheaval en dergelijke op te zoeken.

Score:

84/100

Label:

Jems Records, 2020

Tracklisting:

  1. Filthmonolotih
  2. Unmaga
  3. Layering Continuum Unfleshing
  4. Crypt
  5. Demend Befylan
  6. Slidrap Hwearf
  7. Engtlant
  8. Witnere

Line-up:

N. – Drums
M. – Gitaar, bas, keel

Links: