Pestilength – Basom Gryphos

Mijn schitterende talent om ondergrondse bands te ontdekken in de fase waar niemand er ooit iets van hoorde, bereikte een nieuw tussentijds hoogtepunt in 2020 toen ik Eilatik van het Baskische Pestilength van een recensie voorzag. Doomdeathblack, vunzig en smerig, blubberend en dreunend, immens dik en gezellig griezelig. Schrikwekkend sterk en met een eigen geluid. Meteen de jaarlijst in dus, zoals dat hoort. De EP Apore Flesh die erop volgde, was minstens even indrukwekkend. En nu is er deze langspeler, Basom Gryphos. Jaarlijst, opnieuw, ik geef het al mee. Niet alleen bij mij, ook de officiële Facebookpagina van Blut Aus Nord gaf aan dat dit niet genegeerd mag worden. Als Blut Aus Nord het al zegt…

Het is niet makkelijk om de vinger(s) te leggen op de reden(en) waarom dit Pestilength nu zo speciaal en indrukwekkend is. Enerzijds is het de wazigheid in de gitaarwalmen die ergens doet denken aan de bizarre clusterfuck genaamd Altarage (niet toevallig ook Baskisch), anderzijds haalt Pestilength het beste uit occulte en oud-schoolse deathmetalalbums van Incantation, Ulcerate, Ad Nauseam, Portal (The Curator schreef zelfs een tekst voor een nummer op dit album), Krypts en vele andere. Pestilength gebruikt deze twee onderstromen en bevuilt ze met typerend dissonant gitaarvergif, vaak midtempo, waarmee het de luisteraar een misselijk gevoel geeft. Op zich al heel wat om te verwerken, maar dan is er nog de gestoorde/verstoorde productie. Deze Baskische cocktail ging al niet vlot binnen en al helemaal niet wanneer je in acht neemt dat de uiteindelijke geluidsbehandeling bijzonder hard polariseert. De drums hebben zo goed als geen punch en lijken wel van hout en conserven gemaakt en zonder productie op plaat gezet. De gitaarperikelen zijn dan weer groovend en dreunend aan de ene kant en ingehouden tremolo-gillend op andere momenten. Om maar te zwijgen van de doomdeathgrunt die copuleert met gewalgde blackscreams die samen het vocale gebeuren even verwarrend maken. En toch, het werkt. Om de een of andere mysterieuze reden.

Niet makkelijk dus om er concreet de vinger op te leggen, dus ik stel voor dat jullie zelf even een nummertje proberen, zoals Tephra Codex, waar Portal-trapjes op en af gelopen worden. Pestilength weet bij mij enkele snaren in de schaduwkant te raken, wakkert de doomdeathwaakvlam weer aan, doet me zin krijgen in meer. Ik wens jullie hetzelfde toe.

Score:

85/100

Label:

Nuclear Winter Records, 2022

Tracklisting:

  1. Tamm
  2. Entglant Suhb
  3. Phorme
  4. Thelegm
  5. Tephra Codex
  6. Exertion
  7. Chrome
  8. Vexed

Line-up:

  • M – Drums
  • M – Gitaar, bas, keel

Links: