Perpetual Demise – Arctic

De poolkappen smelten als boter op een hete plaat en zo komt er van alles bloot te liggen. Dingen waarvan sommigen vergeten waren dat ze ooit bestaan hebben. Neem nu deze vergeten Nederlandse death/doomband. Als je de heren, net als wij, nooit opgepikt mocht hebben, is deze heruitgave uit 1996 geen slecht idee voor een kerstcadeau. Alle eerdere demo’s krijg je er meteen ook bij, zodat je het hele oeuvre kan bezitten.

Er staat dan wel death/doom, maar dat genre dekt de lading bij lange na niet. Er gebeurt heel veel. Rouwende en wiegende treurwilgleads gaan zomaar over in hoekig gedrumde ophopingen van dissonante maatwisselingen. In de overgangen zitten avontuurlijke drumfills en behoorlijk progressieve tegentijden met veel ‘ploingende’ bassen. De grunt is zurig, met veel galm en staat heel af en toe een diepe gotische mannenzang toe. Harmonieuze tripartites – één laag akoestische gitaar, één laag distortiongitaar, één laag basgitaar – zeilen op gezapig tempo over brekend drumwerk. Vooral dat laatste zit soms echt tegen, alsof Alex voortdurend stokken in de wielen steekt.

Kiest men dan toch een rechtlijniger riffritme, kleuren de heren dat in met excentrieke noten. Een zeldzaamheid. Wrikkende ritmes met kletterende akkoordenvullingen, daar zweert de band bij. Totdat de demosongs beginnen. Die passen eerder onder het deathmetaletiket. De ritmiek is offensiever, de grunt snijdender en het krijgt die typische suizende sound uit de jaren negentig.

Wie dit destijds beïnvloed heeft, is heel makkelijk te herkennen. De sound, de progressieve ontregelingsritmes, de transcenderende leads, de dissonante riffs… Cynic. Maar dan in een meer bedrukte sfeer. Zo mogen er nog meer postume ontdekkingen bloot komen liggen. Leve de smeltende ijskappen!

perpetual-demise-arctic-200dpiLabel:

Vic Records, 2016

Tracklisting:

 1. Confusion And Brutality
 2. The Lord Paramount
 3. Arctic
 4. The Observer
 5. Pyramids
 6. Fall
 7. Triangle Eye
 8. The Tower
 9. Upon Dark Grounds
 10. On The Edge
 11. Denial And Faith
 12. Where The Ancients Remain
 13. Cynical Control
 14. Scarred By Silence
 15. Awaiting The Unexpected
 16. Conspiracy Of Fear
 17. Massacre To Be

Line-up:

 • Armand Wijskamp – Vocalen, gitaar
 • Mike Antoni – Gitaar
 • Alex Krouwel – Basgitaar
 • Alex Dubbel Dam – Drums

Links:

Geef een reactie