Periphery – Periphery IV: HAIL STAN

De nieuwe Periphery. Dat is een progressieve metalcore/djent plaat waar je in 2019 echt naar kan uitkijken. Na het verlaten van het label Sumerian Records werd duidelijk dat er een hele soap gaande was. Terwijl Sumerian Records een meer commerciële richting van de band verwachtte, waren de heren van Periphery daar niet van gediend. Muzikanten blijven muzikanten, en het creatieve proces proberen te beïnvloeden blijft altijd een lastige strijd tussen labels en hun artiesten. Niet dat Periphery nooit een kniebuiging maakte, in tegendeel, maar het ging Sumerian Records blijkbaar niet ver genoeg.

Over en weer werd met modder gegooid, wat getuigde van al langer uit elkaar lopende meningen. Dan nu: Periphery IV: HAIL STAN. Langspeler nummer vijf alweer. Dit keer via het eigen gestarte label 3DOT Records. Wie is Stan? Niemand weet het. Er zal wel een letter weggevallen zijn… 

Reptile klokt maar liefst zestien minuten en 44 seconden. Sikth vocalist Mikee Goodman doet een duit in het zakje. Dit was het wachten meer dan waard. Werkelijk briljante songwriting en een uitvoering waar de harpspelende engeltjes in de hemel nog een puntje aan kunnen zuigen. Klinkt overdreven? Deze beschrijving is een understatement voor de hemelse takkeherrie op het album. Die triplets halverwege, met een progressieve solo uitmondend in een keyboard ambient, daarbovenop die unieke, perfecte vocale prestaties: dit is genieten. Zelfs voor mensen met de concentratieboog van een goudvis blijft dit muziek waar je met je oor tegen de boxen aan zit, omdat je geen seconde wil missen.

Blood Eagle mag er zijn, met name op instrumenttechnisch vlak. Het is niets minder dan progressieve mathcore, maar skip bij voorkeur naar CHVRCH BVRNER. Denk aan een nog veel bozere (ja, het kan) versie van Eyeless van Slipknot. Als je toevallig mensen met een koptelefoon op een moshpit ziet starten in de trein, of in de stad, dan is de kans groot dat CHVRCH BVRNER daar de aanleiding voor is.

Na deze uitspatting zet de band Garden in the Bones in. We zitten weer midden in de progressieve metalcore met rockstructuren waarbij Bring Me The Horizon een naam is die opkomt. De kracht van Periphery zit hem erin dat het technisch overwicht weet om te zetten in echte muziek. Vergeef me als ik te filosofisch word. We zijn ongeveer halverwege het album, en we begeven ons nog steeds in de hoogste regionen van het metalcore-genre.

Follow Your Ghost is een heerlijk mid-tempo, tegen deathcore aanhangend, nummer. De luisteraar wordt getrakteerd op een prachtige opbouw naar het einde. Deze apotheose laat maar weer horen dat Periphery nummers kan schrijven zoals maar weinig andere metalcorebands dat kunnen. De rest van de nummers ga ik niet bespreken: die wil je namelijk zelf ontdekken. De enige twee aanmerkingen op deze plaat zijn dat Sentient Glow op zich niet had gehoeven zonder Chris Barretto, en het Cartmanachtige ‘Suck my balls’ had ook achterwege gelaten kunnen worden.

Dat Periphery een lopende riff-machine is wisten we al. Dat niet iedereen de cleane popvocalen kan waarderen is ook bekend, en er zit wat in. Ondanks dat moet het gezegd worden: Periphery IV: HAIL STAN is een fantastische plaat, en misschien wel het beste album van de band tot nu toe. Noem me maar een fanboy, want dat ben ik ook.

Score:

90/100

Label: 

3DOT Records, 2019

Tracklisting:

1. Reptile
2. Blood Eagle
3. CHVRCH BVRNER
4. Garden in the Bones
5. It’s Only Smiles
6. Follow Your Ghost
7. Crush
8. Sentient Glow
9. Satellites

Line-Up:

  • Spencer Sotelo – Vocalen
  • Misha Mansoor – Gitaar, basgitaar
  • Matt Halpern – Drums
  • Jake Bowen – Gitaar
  • Mark Holcomb – Gitaar

Links: