Periphery – Live in London

Om in deze barre tijden toch uw dosis Periphery in de huiskamer te kunnen ontvangen brengt de Amerikaanse progressieve metalcore-/djentband een livealbum uit. Het is de eerste maal in de geschiedenis van de band, na zes volledige albums.

Periphery zegt dat een liveregistratie al op de wensenlijst stond. Omdat Londen een plek is waar men graag speelt, is deze opname aldaar gedaan. Het betreffende concert vond plaats op 15 november 2019, ongeveer een half jaar na de release van Periphery IV: Hail Stan. De nadruk in de tracklist ligt op de laatste twee albums, wat ik een prima keuze vind. De band maakte een groeispurt bij deze albums. Tijdens de tour moest Mark Holcomb onverwachts terug naar de Verenigde Staten. Hij zou daarom niet bij het concert in Londen aanwezig zijn. Blijkbaar is de beste man toch weer teruggereisd, want hij staat vermeld in de line-up. Of misschien heeft hij achteraf de partijen opnieuw ingespeeld, zou zo maar kunnen bij Periphery. De baspartijen komen overigens van een backingtrack.

Live In London start met het epos Reptile. De uitvoering is behoorlijk overtuigend, krachtig en energiek. Ondanks de techniciteit van het liedje is de uitvoering behoorlijk soepel en oprecht. Het tempo is getrouw aan de opname. De respons van het publiek is dan ook lekker extravert en de band gaat door met het bulderende CHVRCH BVRNER. Nu is iedereen pas echt wakker. Spencer Sotelo klinkt wat al te enthousiast waarbij hij hoorbaar moeite heeft met de zang op wat kalme wijze te verzorgen. Soms is het zelfs even achter de oren krabben. Op It’s Only Smiles klinken de vocalen wel erg ruimtelijk en droog, waardoor hij soms een beetje alleen op het podium lijkt te staan. Op Follow Your Ghost klinken de achtergrondvocalen wat verrot, de drums zijn echter strak als een metronoom.  Ook tijdens de liedjes zoekt de band de verbinding met het publiek. Op Scarlet gaan de handjes de lucht in tijdens de balladachtige outro. Marigold is op een ander level. Nu zit de band pas echt lekker in het optreden. De gebalanceerde uitvoering doet ook de vocalen hier uitstekend uitkomen. Na het brute Psychosphere en Blood Eagle volgt het kalme outro Lune. Het past bij de setlist met een afwisseling tussen zware en lichte songs.

Voor wie de band heeft gemist vorig jaar is hier een prima registratie van Periphery aan het werk met nieuwe liedjes. De mix is heel organisch, wat een beetje vreemd afsteekt tegen de mathematische muziek die de band produceert. Hoewel de nieuwe liedjes leuk zijn om een keer live te horen, mis ik wel wat volledigheid. Een bandgeluid hoor ik meer op een liedje als Marigold, waarin het liedje echt wordt gebracht als een geheel van de verschillende instrumenten en zang. De uitvoering van Reptile was eveneens een hoogtepunt. Hoewel dit een leuke liveregistratie is, mag het de volgende keer van mij met nóg meer focus.

Label:

Century Media, 2020

Tracklisting:

 1. Reptile
 2. CHVRCH BVRNER
 3. Remain Indoors
 4. Follow Your Ghost
 5. Scarlet
 6. Marigold
 7. It’s Only Smiles
 8. Psychosphere
 9. Blood Eagle
 10. Lune

Line-up:

 • Jake Bowen – Gitaar, programmeren
 • Matt Halpern – Drums
 • Mark Holcomb – Gitaar
 • Misha Mansoor – Gitaar, programmeren
 • Spencer Sotelo – Vocalen

Links: