Perilaxe Occlusion – Raytraces Of Death

Voor alles is een eerste keer in het leven. En zo is dit mijn eerste keer dat ik een demo mag recenseren en wel de tweede demo van de Canadese deathmetalband Perilaxe Occlusion. De eerste demo getiteld Exponential Decay van deze Canadese belofte is onder de radar gebleven. We moeten het dus doen puur op basis van het eerder vrijgegeven Incalculable Thresholds en het feit dat de demo’s uitgebracht worden door het gerenomeerde underground label Debemur Morti.

Nu was het luisteren naar het eerder genoemde Incalculable Tresholds voor mij voldoende aanleiding om direct toe te happen. De demo telt drie nummers, waarvan dit het tweede nummer is. HM2 kettingzaaggitaarwerk in combinatie met een uiterste brute ritmesectie en een zware gutturale strot zorgen direct voor hooggespannen verwachtingen. De opener Fracturing the Voronoi gaat aanvankelijk een stuk rustiger van start met smaakvolle slepende deathmetal die naar enkele minuten evolueert tot een thrashy beuker. En dan gaat er na enkele minuten flink het gas op, waarbij ik wel enige overeenkomsten met een band als Ceremony Of Silence kan waarnemen. En dan met name in de snellere blaststukken beukt deze band razendhard. Als een op hol geslagen paard gaan ze ervan door, waarbij het dikke gitaargeluid een spoor van vernieling achterlaat. Daarentegen kan het haast niet anders dan dat de bandleden een grote adoratie hebben voor het Zweedse Entombed. Ze weten er wel een eigen complex geluid aan mee te geven met bovendien onalledaagse thema’s zoals 3D modelering , optische illusies en computers. O ja en natuurlijk ook de dood, want het blijft echt wel een partij doodsmetaal wat de heren hier op deze demo laten horen.

 
De acht minuten durende stamper Geometric Dismemberment laat precies horen wat je op basis van de titel mag verwachten. Vanuit alle kant komt er een massa versplijtende riffs op je af, waarbij er weinig tijd is om tussentijds op adem te komen. Doe dit dan ook vooraf of gedurende het bijzonder mooie sferische gedeelte aan het einde. Een nummer waarop je het hoofd zowat van je romp wil laten schudden. Niet omdat het kan, maar omdat het moet.

Dit is een demo die je zonder enige twijfel kan aanschaffen en beluisteren, mocht bovenstaande omschrijving in je straatje passen. Op basis van het gebodene verwacht ik heel veel van een debutalbum en kijk ik daar dan ook reikhalzend naar uit, in de hoop dat het niet bij deze twee demo’s zal blijven. Ik heb namelijk het aan zekerheid grenzende vermoeden dat Perilaxe Occlusion tot heel veel meer in staat is.

Label:

Debemur Morti Productions, 2021

Tracklisting:

  1. Fracturing the Voronoi
  2. Incalculable Thresholds
  3. Geometric Dismemberment

Line-up:

  • XT : Gitaar, Basgitaar
  • Ti: Zang
  • XE : Drums, Cello

Links: