Panzerfaust – The Suns of Perdition, Chapter 2: Render Unto Eden

Reeds eerder, in juni 2019 om precies te zijn, kreeg ik iets van deze Canadezen te horen. Het was het eerste deel in een vierluik met als titel The Suns Of Perdition. Het eerste hoofdstuk War, Horrid War bleek een fantastische plaat en kreeg een erg hoge score. Ik onthou van dit eerste hoofdstuk vooral de agressie, de bruutheid doch ook de messcherpe riedeltjes en het technisch vernuft van de bandleden. Jammerlijk duurde die plaat, en dat was het belangrijkste minpunt, maar 35 minuten. Toch benieuwd wat dit tweede luik ons brengt. Ik heb immers nog plaats in de kast voor de volgende twee hoofdstukken.

In tegenstelling tot War, Horrid War lijkt dit Render Unto Eden eerder dreigend te starten met toms, een ijzingwekkend gitaarthema en vervolgens mid-tempo drums. Het heeft alzo niet het effect als The Day After ‘Trinity’. En jammerlijk blijft deze opener, Promethean Fire, meer dan driekwart van de tijd, hangen in een zekere smerige slependheid. Wel te vermelden is de bijdrage van Maria “Masha” Arkhipova van Arkona die met haar vrouwelijke vocalen er in slaagt de ranzigheid, waaronder dit nummer toch gedompeld zit, nog meer glans te geven, als je dit zo kan zeggen. Ik mis intussen wel die gemillimitreerde snelheid van de heer Kartashov, komt die nog?

En ook het tweede nummer, The Faustian Pact, lijkt niet die snelheid te hebben: toch niet in de eerste maten, die we graag horen. Gelukkig komt er vervolgens toch wat verandering in met een wat experimentelere, Frans aanvoelende riffcollectie die eindelijk ondersteund worden door de voetjes en snelle handjes van de heer Kartashov. Dan valt ook wel op hoe guur en vuil de productie is, erg sterk. Eindelijk, Areopagitica, een nummer gebaseerd op het gelijknamige werk van John Milton, heeft toch weer die combinatie van stevigheid, geile riedeltjes, ranzige vocalen die vaak meerlagig zijn en de sturende drums die we kennen van het eerste hoofdstuk.

In vergelijking met War, Horrid War is dit tweede deel wel langer inderdaad, ruim 44 minuten, maar ik mis toch die snelheid, die agressie. Panzerfaust laat op Render Unto Eden een wat andere kant zien, een kant die niet verkeerd is maar die me persoonlijk wat minder kan boeien. Doch bij goed doorluisteren, zitten er toch heel wat beklijvende thema’s verstopt in dit album.

Score:

80/100

Label:

Eisenwald Records, 2020

Tracklisting:

  1. Promethean Fire
  2. The Faustian Pact
  3. Areopagitica
  4. The Snare Of The Fowler
  5. Pascal’s Wager

Line-up:

  • Goliath – zang
  • Brock “Kaizer” Van Dijk  – gitaar, zang
  • Alexander Kartashov – drums
  • Thomas Gervais – bas

Links: