Pale Horseman – The Fourth Seal

Dit viertal uit Chicago ging vorig jaar langs bij Dennis Pleckham (Bongripper) in de studio om de, hoe raadt u het, vierde langspeler in te blikken. De trage doom/sludge die Pale Horseman op de nieuwe plaat brengt, werkt in op de luisteraar als een palenrammer op een houten paal. De Amerikaanse ruiters spelen de plaat grotendeels in stap uit, met hier en daar stukken in draf. Gallop zit er helaas op deze plaat niet in. Geen probleem als u het in Keulen hoort donderen, ook ik heb de gangen van het paard moeten opzoeken.

De openingsriff van opener Final War toont meteen dat dit viertal uit Chicago van alle opgekropte frustratie af moet. In het daaropvolgende uur muziek werken de heren negen nummers af, vol boze riffs, afkomstig van het tweekoppige aanvalsteam op de gitaar en achter de microfoon, onderbouwd door de strakke drums van de nieuwe drummer Jason Schryver. Een vuile bas maakt het plaatje compleet. Het moet gezegd: Pale Horseman levert een solide geluidsmuur af op The Fourth Seal. Geen enkele frequentie blijft onbenut om de luisteraar dieper en dieper de grond in te rammen. Maar als je blijft rammen, blijft er op het einde niets meer over van je paal.

Dat is waar Pale Horseman nog op kan verbeteren. Sommige riffs zouden meer impact hebben als ze ingekort worden. Nummers die zonder reden eindeloos door blijven gaan verliezen hun kracht, en worden een beetje saai om naar te luisteren. In deze The Fourth Seal, dat trouwens erg doet denken aan oude Crowbar en heel wat Neurosis-nummers, is dat soms wel het geval. De nummers bevatten net genoeg variatie om niet in slaap te vallen, maar bij momenten wordt het wel een opgave om niets anders op te zetten. Misschien zoekt de band beter een IJslands paard. Die hebben nog twee extra gangen, voor meer afwisseling.

Label:

Black Bow Records, 2017

 Tracklisting:

 1. Final War
 2. Witches Will Gather
 3. Aokigahara
 4. Bereavement
 5. Gnashing Of Teeth
 6. Forlorn Extinction
 7. Pale Rider
 8. Tyrant
 9. Phantasmal Voice

 Line-up:

 • Rich Cygan – Basgitaar
 • Jason Schryver – Drum
 • Andre Almaraz – Gitaar, Zang
 • Eric Ondo – Gitaar, Zang

 Links: