Pagan Reign – Once Again

Heidense taferelen, verhalen over Slavische goden en dat dan samengekomen in grimmige doch melodische folk metal en grafherrie. Dat is toch een prima recept voor een avondje plezier? Het Russische Pagan Reign is namelijk weer van de partij met het nieuwe album, Once Again.

Na twaalf jaar radiostilte is de band, Pagan Reign, opnieuw geboren in de winter van 2018. Opgericht in 1997 en uit elkaar gegaan zo rond 2007, zijn Orey, Vetrodar en Demosthen terug als nooit tevoren. Once Again is het vijfde studioalbum van de Russen en het tweede album dat in het Engels wordt gezongen. Het album bevat een hoop levendige, solide en technische composities, geschreven in een unieke stijl van magische melodieën en visioenen van oneindigheid (aldus de biografie).

De Russische folkmetalpet gaat op en het album begint met de opener, Stairway from Golden Svarga. Een akoestische gitaar trapt af en laat een prachtige melodie horen. Op de achtergrond speelt een wat lijkt op een zingende zaag een heerlijk zweverige lijn en wordt het folkelement versterkt door de percussie. Niet veel later voegt de tweede gitaarlijn zich toe, alsook de basgitaar, en maakt het geheel zeer atmosferisch en gewoonweg episch. Het is een rustig, maar zeer gaaf begin van de plaat.

De start van de ‘herriegitaren’ en grauwe screams beginnen in de opvolgende plaat, Return of Slavonian Gods. Kwellende schreeuwen op de achtergrond, zeer melodische gitaarlijnen en een heerlijk sfeertje treden mijn oren tegemoet. Fijne extreme metal met een hoop folk invloeden, tot dusverre. Rond de twee minuten volgt op een rap tempo een hoop woordenkots en gaat de snelheid er in. De klank doet bij vlagen denken aan het machtige Windir, een band die bij mij hoog in het vaandel staat. Dat doen de heren dus goed!

Dat de band is herboren als nooit tevoren, wordt wel duidelijk in de track Reborn. Dit nummer is haast een samenvatting van alle aspecten van de muziek die de heren maken. Een fijne plaat en een goede introductie tot het album voor de luisteraars die de band nog niet kennen.

In de basis extreme metal, maar volledig uitgebouwd met een hoop melodie en folkelementen: een behoorlijk vullend recept, maar wel een dat een glimlach op mijn gezicht doet toveren. Wat ook erg tof is gedaan, is de toevoeging van fluitinstrumenten en het regelmatig gebruik van akoestisch gitaarwerk. Het geeft enorm veel karakter aan de klank en sluit zeer fijn aan bij de hardere stukken. De balans hier in is ook goed uitgekiend. Wat ook noemenswaardig is, is het ontzettend dubbele gevoel dat het album de luisteraar geeft: enerzijds blijheid met de grote hoeveelheid vrolijke melodieën, maar anderzijds voelt het ook grauw en grimmig en ietwat melancholisch. Dit laatste is mede dankzij de kwelgeestachtige vocalen en de soms behoorlijk meeslepende instrumentatie.

De heren van Pagan Reign mogen zeker trots zijn op het eindresultaat van Once Again. Het luistert prettig weg op zowel de achtergrond als voorgrond en introduceert opnieuw een type folk metal dat maar weinig aan het licht komt. In dat opzicht is het dan ook verfrissend om een andere hoek van dit genre te horen. Dank u wel, mannen! Once Again was exact de plaat wat ik moest horen, zonder dat ik mij hier van bewust was.

Score:

80/100

Label:

Yarko Music Production, 2019

Tracklisting:

 1. Stairway from Golden Svarga
 2. Return of Slavonian Gods
 3. Once Again
 4. On Fiery Simargl’s Wings
 5. Reborn
 6. The Will to Freedom
 7. Pagan Reign
 8. Light of Iriy
 9. The Dawn
 10. Where the Sun Rises
 11. To the End of Svarog’s Night
 12. Behind the Sunlight

Line-up:

 • Orey – zang, gitaar
 • Vetrodar – gitaar, basgitaar, keyboard, fluitinstrumenten
 • Demosthen – drums, percussie

Links: