P A N D O – Inhumane

Het Amerikaanse P A N D O is een vreemde eend in de bijt. Het enige wat ik van die gezelschap kon vinden, is dat men uit Amerika komt. De namen van de leden zijn een mysterie, evenals de muziek die deze heren of dames maken.

Dit album heeft in mijn ogen weinig met metal te maken, laat staan black metal of iets wat daar in de buurt komt. Het zijn vooral langzame nummers met gesproken teksten, die naar mijn idee van oude opnames komt. Zitten er dan ook gitaren en drums in? Ja, die zijn wel aanwezig, maar je moet goed luisteren wil je die eruit kunnen halen. Hele vrachtschepen distortion en andere bijgeluiden maken dit bijna onmogelijk. Er is ook enige zang aanwezig, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. Dat zijn meer langgerekte schreeuwen die een beetje blijven nagalmen. Alleen het nummer Caveman komt naar mijn mening in de buurt van metal, dan wel black metal.

Maar wie goed luistert, hoort ook dingen als “We interrupt this program to give you the sound of being fucked in the ass by a gorilla“, uit het nummer Biofeedback Relaxation Training, wat dan natuurlijk wel weer grappig klinkt, zo tussendoor. Verder komt in verschillende nummers, als bijvoorbeeld Would You Kindly, weer iets van een dance-/techno-melodie voor, en waarom dat nodig is, snap ik niet.

Een mysterieuze band met al net zulke geheimzinnige muziek. Er gebeurt heel veel in de bijna negentig minuten die dit album duurt, al is mij niet duidelijk wat hier nu precies de bedoeling is hier van. Not my cup of tea, en ik zou dit niet snel weer op zetten.

Score:

55/100

Label:

Eigen beheer 2017

Tracklist:

 1. State Schooled
 2. Put him on a higher dose of tranquilizer
 3. Boy
 4. Van 11
 5. I raise my eyes to say yes( Or R Johnson devil blues
 6. Weak crow of the murder
 7. Biofeedback relaxation training
 8. Caveman
 9. Would you kindly
 10. The big man
 11. This fucking world will change
 12. Original the big man for alan
 13. A boy named Richard

Links: