Ossaert – Bedehuis

Tijdens het kijken naar bandjes in Hedon kwam ik onlangs een bevriende muzikant tegen. Hij vroeg me een recensie te vragen voor het nieuwe album van Ossaert “want Nederlandse black metal zit in de lift en het genre is sinds de jaren negentig nog volop in ontwikkeling”. Omdat ik de beroerdste niet ben en mijn nieuwsgierigheid gewekt was, werd er contact gelegd met het label en kwam het album in digitale vorm mijn kant op.

Ossaert is een soloproject van P. die op drums wordt bijgestaan door W. Het feit dat het hier om een echte drummer en geen machine gaat, is alvast het eerste pluspunt. Vier nummers staan er slechts op Bedehuis. Mijn vermoeden dat het hier om een e.p gaat wordt de grond in geboord doordat de nummers zeven tot acht minuten (en afsluiter IV zelfs tegen de tien minuten) klokken. Wanneer Bedehuis voor het eerst wordt beluisterd, valt direct op dat het geheel niet overgeproduceerd is en ook niet zo krakkemikkig klinkt als sommige Noorse bands in de jaren ’90. Het geheel klinkt wat dof maar daar lijkt bewust voor gekozen te zijn en past wel bij de sfeer die Bedehuis uitstraalt.

Sfeer, melodie en agressie, daar draait het voor een belangrijk deel om bij de muziek van Ossaert. De combinatie van lange, epische en melancholische stukken met net op tijd een flard melodie werkt erg goed mede hierdoor valt niet op dat de nummers lang zijn. En anders zorgen de vocalen daar wel voor. Er valt te genieten van een hese scream die lekker diep in de mix ligt. Af en toe wordt er gebruik gemaakt van een soort koorzang en dat zorgt er voor dat er ook op dit gebied voldoende gebeurt. Met name in II (sowieso het hoogtepunt van dit album) zorgt het ervoor dat dit nummer in je geheugen blijft hangen, iets wat niet alledaags is bij black metal.

Ossaert maakt een vorm van black metal die voortborduurt op de laatste ontwikkelingen in het genre. Het is de perfecte combinatie van post-black en agressie uit de tijd dat het genre nog in de kinderschoenen stond. In eerste instantie wordt dit album digitaal uitgebracht alsmede op vinyl waarbij je kunt kiezen uit standaard zwart of rood. Ik zou er snel bij zijn als ik jou was want dit is een topkwaliteit release van eigen bodem.

Score:

93/100

Label:

Argento Records, 2020

Tracklisting:

  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV

Line-up:

  • P  – Vocalen, gitaar, basgitaar
  • W – Drums

Links: