Orthanc – Carnival

Jaaaa, deze kennen we nog inderdaad! Orthanc, uit De Haan aan de Belgische kust. Als tiener leerde ik de band kennen van de compilatie-cd Metalopolis 3, van Studio Brussel. De goede oude tijd, toen compilatie-albums nog een manier waren om bands te leren kennen en toen StuBru De Poorten Van De Hel openzette om een onheilig uur om extreme metal los te laten. Op Metalopolis 3 stond naast Orthanc ook een andere band, Molest, geen idee wat daar mee gebeurd is. Orthanc stond met datzelfde nummer (Justice Will Prevail) ook op een andere compilatie, Metalopolis First Metal Fun Race. Waar is de tijd …. Nu, Orthanc is in ieder geval terug, na – even tellen – 22 jaar (bij benadering). Super!

Carnival dus, de eerste echte langspeler van Orthanc. Moeilijk om te vergelijken met het verleden, we gaan het toch verleden. Het viriele en abrasieve gitaarwerk is een stuk vetter geworden natuurlijk, dankzij een opjuttende productie en een oppeppende drumsectie. De invloeden van groove metal (Pantera-riffs maar dan niet zo staccato), rapmetal (vocaal vliegen de woorden je sneller dan normaal om de oren) en NWOAHM (een mix van thrash en metalcore met lompheid in de gitaren)  zijn alomtegenwoordig en tonen aan dat de leden van deze band nog steeds mee zijn met moderne metalvormen en niet zijn blijven hangen in lang vervlogen tijden. Persoonlijk verkies ik de nummers met de eerder catchy refreinen en meer melodische bevliegingen, zoals het titelnummer, boven de springerige veerkracht. Ook een nummer als Dark Religion is blijven hangen, hierin legt Orthanc voor mij de brug naar het nummer Justice Will Prevail, waarmee ik ze leerde kennen.

Een hele fijne comeback dit. Dik twintig jaar deden ze er over. En dan zeggen ze dat metal een fase is in het leven van een tiener. Ja hoor. Niet dus. Orthanc leeft en heeft duidelijk iets te vertellen. Liefhebbers van Amerikaanse mainstream metal, rap & groove metal kunnen dit wel eens een beurt geven trouwens. En als je bij het horen van de zanger soms moet denken aan Sergio, je bent niet alleen!

Score:

77/100

Label:

Eigen Beheer, 2019

Tracklisting:

 1. Liar
 2. Carnival
 3. (O.D) Victim of Chemical Substance
 4. Dark Religion
 5. Knock ‘Em Down
 6. Useless
 7. (Do Unto) Others
 8. The Prophet

Line-up:

 • Matthias Van den Berghe – Bas
 • Geert Serreyn – Drums
 • Marnick Serreyn – Gitaar
 • Ortwin Lietaert – Keel

Links: