Ortega – A Flame Never Rises on its Own

Ortega – A Flame Never Rises on its Own
Badger Records, 2012

Het Nederlandse sludge-collectief Ortega is al enkele jaartjes actief en bracht in 2010 haar debuutalbum 1634 uit. Middels twee EP’s geven ze daar eind 2012 een vervolg aan. A Flame Never Rises on its Own is de eerste van die twee.

De openingstrack doet de titel alle eer aan. De sound is lekker bruut en log, de vocalen furieus. Met de diverse langzamere passages komt er ook een doom-element om de hoek kijken. Een uitstekende opener. Het tweede nummer The Entity is een tien minuten durend instrumentaal nummer, met veel rustige passages. De aandacht kan ik hier niet bij vasthouden. Het laatste lange instrumentale nummer dat dat wel kon bij mij, is The Ultraviolence van Death Angel. Inderdaad, dat is al wat jaartjes geleden… Afgesloten wordt er met Ritual, dat ook tien minuten klokt. Dat probeert de draad weer op te pakken, maar is daar toch eigenlijk een tikje te beschaafd voor.

Voor mensen die sludge met veel rustige stukken kunnen waarderen, is Ortega een absolute aanrader. Zelf vind ik het jammer, dat de sublieme openingstrack geen heftig vervolg heeft gekregen. Binnenkort dus tijd voor een Zware Metalen-collega om The Serpent Stirs te gaan beoordelen.

Tracklisting:
Bandnaam - Album

  1. When Fire Meets Fire
  2. The Entity
  3. Ritual

Line-up:

  • Richard – Vocals, Guitars
  • Alex – Guitars
  • Frank – Bass
  • Sven – Drums

Links: