Orden Ogan – Final Days (Orden Ogan And Friends)

Anderhalf jaar geleden mocht collega Al Foet Final Days van Orden Ogan recenseren. Hij was er matig positief over maar bleef wel benieuwd naar wat de toekomst zou brengen. Welnu, hier is het antwoord. De band heeft ervoor gekozen (nog) niet met nieuw werk te komen maar in plaats daarvan – om het in hun eigen woorden te zeggen – een eerbetoon aan het album uit te brengen. Dat betekent nieuw artwork, gastzangers op alle nummers en een orkestrale versie van Fields Of Sorrow (op het hoesje staat overigens ‘Orchestal Vesion’….). Of je deze versie beter vindt dan die van Final Days hangt van je smaak af. Of je de  gastzangers kan waarderen ook trouwens.

Feit is dat Orden Ogan op een mooie manier aandacht vraag voor zijn meest recente album. Over de keuze van de gastzangers kan door de fans ongetwijfeld oeverloos worden gediscussieerd maar feit is wel dat de stemmen goed bij de muziek van Orden Ogan passen. Speelt de band daarmee op safe? Absoluut! Ze hadden er ook voor kunnen kiezen veel minder voor de hand liggende zanger(es) mee te laten doen.

Nu blijft het binnen de geijkte paden en dat haalt de spanning eruit. Waarom bijvoorbeeld niet een grunter toevoegen of een zanger(es) uit de meer klassieke hoek? Leif Jensen (Dew-Scented) is het hardste wat we op vocaal gebied voorgeschoteld krijgen. En de combinatie van heavy metal en power metal met sci-fi invloeden werkt prima in combinatie met wat schuurpapieren zang en smaakt naar meer.

Goed, Orden Ogan neemt geen risico’s. Dat is eigenlijk helemaal niet erg als het resultaat is dat er weer een goed album uitkomt. Op nieuw werk zullen fans nog wel even moeten wachten maar Final Days (Orden Ogan And Friends) is een leuke zoethouder.

Label:

AFM Records, 2022

Tracklisting:

 1. December
 2. Heart Of The Android (feat. Peavy Wagner)
 3. In The Dawn Of The AI (feat. Ross Thompson & Frank Beck)
 4. Inferno (feat. Nils Moun)
 5. Let The Fire Rain (feat. Stu Block)
 6. Interstellar Feat. Gus G & And B. Franck)
 7. Alone In The Dark (feat. Chris Boltendahl & Marra Gaene)
 8. Black Hole (feat. Leif Jensen)
 9. Absloution For Our Final Days (feat. Elina Sirala)
 10. Hollow (feat. Marc Lopes)
 11. It’s Over (feat. Dennis Diehl)
 12. Fields Of Sorrow (Orchestal Vesion)

Line-up:

 • Sebastian “Seeb” Levermann – Zang, Keyboards
 • Niels Löffler – Gitaar
 • Patrick Sperling – Gitaar
 • Steven Wussow – Basgitaar
 • Dirk Meyer-Berhorn – Drums

Links: