Orbit Culture – The Forgotten

Slechts enkele maanden na de release van het zeer goed ontvangen album Descent komt Orbit Culture met een EP. De hardwerkende muzikanten willen namelijk hun fans, aan wie ze zoveel te danken hebben, bedanken. Als kers op de taart van het succes van Descent is de EP The Forgotten wel alleen digitaal verkrijgbaar. De nummers liggen in het verlengde van dat album, maar zijn volgens bandleider Niklas Karlsson iets experimenteler. We zijn heel benieuwd!

Orbit Culture levert opnieuw een krachtige muzikale ervaring met de uiterst catchy hitsingle While We Serve. Een opvallend element in dit nummer is het rijke gebruik van epische synthesizers. Deze toevoeging voegt een extra laag toe aan de al intense muzikale compositie en creëert een meeslepende sfeer die de luisteraar meeneemt op een emotionele reis. Een typisch rustmoment, een kalmte voor de storm, bouwt langzaam op naar een briljante climax. De brutaliteit en kracht die het nummer kenmerken, zijn werkelijk zalig.

De overtuigende vocalen dragen bij tot de diepte van het nummer, met als thema de menselijke neiging tot geweld. Bandleider Niklas’ liefde voor horrorfilms schijnt ook door in While We Serve. De donkere en intense sfeer van het nummer doet namelijk denken aan de spanning die je ervaart tijdens het kijken naar een goede horrorfilm. Het feit dat de band steeds meer nummers schrijft met het oog op live-uitvoeringen is ook duidelijk te horen in While We Serve. Het barst van de energie, die zeker goed zal overkomen op een live publiek.


The Upheaval is sterk gedreven door zware gitaren en bevat een aanstekelijk groovy ritme en interessante tempowisselingen. Thematisch gezien draait het nummer om persoonlijke worstelingen en het verlangen om bevrijd te worden van innerlijke demonen. Niklas toont wederom zijn veelzijdigheid als zanger. Zo zet hij zijn stem veel zwaarder in voor de coupletten en het refrein, met lyrics zoals “In pain, I’ve been living life in tragedy.”, brengt hij in de stijl van James Hetfield. Met extra “yeahs” richting het einde ligt het Metallica-gehalte in dit nummer wel erg hoog, maar alsnog blijft het kwalitatief beter dan 99% van de muziek die wordt uitgebracht.


Op The Forgotten debuteert het langste nummer ooit van Orbit Culture: Sound of the Bell. Met zeer nauwkeurig gekozen woorden beschrijft Niklas hierin de emotionele impact van massaschietpartijen. Het is met recht een kolossale, epische track te noemen, waarin het lichtere gitaarwerk opvalt. Daardoor klinkt het aanvankelijk wat minder melancholisch. De meeslepende synths zijn er echter om dat gevoel ruimschoots te compenseren. De interessante compositie is namelijk doordrenkt met emotie en de laatste twee minuten komen in het bijzonder hard binnen. Het is duidelijk te horen dat de Zweden de lat weer hoger hebben gelegd!

Het vermogen van Orbit Culture om complexe muziek te combineren met pakkende melodieën is bewonderenswaardig en maakt zijn muziek toegankelijk voor een breed publiek. In toenemende mate vindt de muziek dan ook zijn weg naar een groter publiek. Deze maand toeren de heren met Machine Head en Fear Factory door de Verenigde Staten. Daarna staat de allereerste headliner tour door Europa op het programma: de Descending into Madness tour, die al deels is uitverkocht. Van deze EP zal While We Serve geheid die setlist halen. Ik kan niet wachten om het dan live te horen! De mannen reizen op twaalf maart naar Antwerpen en op veertien maart naar Eindhoven. Kaartjes voor deze steden zijn nog wel te koop, dus graag tot dan in de moshpit!

Label:

Seek & Strike, 2023

Tracklisting:

  1. While We Serve
  2. The Upheaval
  3. Sound of the Bell

Line-up:

  • Niklas Karlsson – Vocalen, gitaar
  • Richard Hansson – Gitaar
  • Fredrik Lennartsson – Basgitaar
  • Christopher Wallerstedt – Drums

Links: