Onslaught – Generation Antichrist

Sy Keeler, de bekende frontman van Onslaught, verliet eerder dit jaar de band. Best jammer, want hij was actief bij de Britse formatie in de beginperiode (jaren tachtig) en na de reünie, vanaf 2004. David Garnett (mij onbekend) is zijn vervanger en kreeg de kans zich te bewijzen, meteen, met dit nieuwe album genaamd Generation Antichrist. De militante antichristelijke thrashers hebben altijd een plaats gehad in mijn collectie, al ten tijde van Power from Hell (1985). Hun album Killing Peace uit 2007 was één van de betere comebackalbums in de toenmalige thrashrevival volgens mij, al was die niet zo indrukwekkend als hét allerbeste comebackalbum in de thrashwereld, Exodus’ Tempo of the Damned uit 2004. Hoe dan ook, ik was benieuwd naar deze nieuwe.


Na de intro trapt de band in ieder geval razendsnel af. Dubbele bassen als een mortieraanval, met een Exodusachtige riff en een frontman die behoorlijk hard klinkt zoals de vorige (maar dan jonger). Een pepnummer waarin het groepsgevoel aangewakkerd wordt. Veel diepgang is er opnieuw niet te vinden op deze plaat: antireligieuze teksten, anti-Big Brother leuzen en de verachtelijke natuur van de doodszuchtige mensheid worden weer eens in de verf gezet, met extra fluo en een bak bombarie. De lekkernij zit hem in de typische Exodus/Slayer/Testament-op z’n Brits riffing, de viriele lead, het heel hoge tempo en de mannelijk snauwende vocalen (die volledig in lijn liggen met deze van vorige albums). Naast het reeds vermelde – oppeppende – Strike Fast Strike Hard vallen nog een aantal nummers op. Nog meer Exodus op Bow Down to the Clowns. Dit is niet het allerbeste nummer van deze plaat. Het titelnummer blinkt gelukkig wel uit qua snelheid, zijn catchy aanstekelijkheid en overtuigende agressie. De pompende hardcorepunkinvloeden op nummers als All Seeing Eye, de 2020 versie van A Perfect Day to Die en Empires Fall zijn minder mijn ding. Voor een rechttoe rechtaan agressie/brutaliteit thrashfan kies ik toch vooral voor het radicale Religiousuicide. Ja, zelfs de tekst neem ik er voor lief bij.

Oldschool thrash, maar dan net iets donkerder, agressiever en brutaler dan het doorgaans het geval is. Een aantal lekkere nummers en vooral de bevestiging dat de nieuwe frontman prima past in het geheel. Een mooi verjaardagsgeschenk. Now bang that head!

Score:

82/100

Label:

AFM Records, 2020

Tracklisting:

 1. Rise to Power
 2. Strike Fast Strike Hard
 3. Bow Down to the Clowns
 4. Generation Antichrist
 5. All Seeing Eye
 6. Addicted to the Smell of Death
 7. Empires Fall
 8. Religiousuicide
 9. A Perfect Day to Die

Line-up:

 • David Garnett – Keel
 • Wayne Dorman – Gitaar
 • Nige Rockett – Gitaar
 • Jeff Williams – Bas
 • James Perry – Drums

Links: