Oneiric Celephaïs – The Obscure Sibyl

Net als iedereen moesten wij opzoeken wat Oneiric Celephaïs betekent. Dromerige droomstad uit een Lovecraft-boek, dat vat het zowat samen. The Obscure Sibyl zal dan wellicht één of ander personage uit dat boek zijn, de scifi-fans moeten er zich maar eens verder in verdiepen. De progressieve (death) metal waarmee deze Italianen debuteren is al diep genoeg voor ons.

Die death moet echt wel tussen haakjes. Daarvoor zijn de dolende disharmonieuze akkoordenspinsels die met dissonante loopjes aan elkaar gespeld zijn, net wat te zweverig. Onder die smeltkroes van rondzwevende dissonantie, kanteklossen blastbeats en dubbele basdrums bevindt zich weliswaar een betonnen bodemlaag, omzwachteld met een fluwelen basdeken. Sikkelfijne soleerseltjes trippelen erover als een krabben over een rots, terwijl een droge, harige grunt de best nog rechtlijnige ritmepatronen achterna zit op de momenten dat de atonale melodiemist wat verdunt.

Bij From Beyond mogen de haakjes weg. Daar drukt Oneiric Celephaïs er een eerste loodpersende riffstempel op.  In diezelfde riff neemt een ijzerverwringende bas plots even het voortouw over en nadien geven kwikzilveren loopjes de breinaald door aan dauwdruppelfrisse solo’s. Ons favoriete nummer, zet die maar in je playlist. Het slotnummer smelt het nog eens allemaal samen in een bonte caleidoscoop van mooie en sierlijke dual leads, met zoemende bassen. Dan weer trekken de snokkende drumpatronen en doorlopende snaarcascades al je oogwit er nog eens uit. Voor wie dat allemaal wat te dromerig omschreven is: als je nachtmerries overhoudt aan Obscura of Cynic, ga je van deze EP ook niet bepaald nat dromen.

Label:

Gorehouse Productions, 2020

Tracklisting:

  1. The Eldritch Dark
  2. The Aeon Of Death
  3. From Beyond
  4. Vǫluspá

Line-up:

  • Frederico Giusti – Vocalen, lead gitaar
  • Emilio Lucchesi – Gitaar
  • Francesco Mazzino Pietro Fambrini – Basgitaar
  • Emiliano Burgi – Drums

Links: