Ondfødt – Norden

Ondfødt staat voor old school Finse black metal. Norden is intussen alweer de derde plaat van dit duo, dat ook nu weer gewoon trouw blijft aan Immortal Frost Productions. En zoals gewoonlijk wordt ook deze plaat weer voorzien van een heerlijk, groezelige productie die eigen is aan de Wolfthrone studio. De vorige plaat, Dödrikes Kallelse, kreeg van mederedacteur Bart nog een hoge score mee en dit omdat de black metal die de Finse heren brengen een heerlijke mix bleek van typische Finseschoolelementen, opgemengd met Zweedse en Noorse elementen. Ik moet opnieuw zeggen: de huidige plaat klimt dezelfde richting uit. Langs de andere kant doet dit Norden me wel wat smeriger en vettiger aan.

Het eerste nummer dat je goed bij je nekvel pakt, is Han Bor I Skuggona. Het is hier vooral de rollende dubbele bas die in combinatie met de ranzige vocalen van de heer Inborr de aandacht trekken. Ze sleuren je alzo de onguurheid in, hoger en hoger de ijskoude heuvels op. En de reis naar de hoogste toppen is er niet één vol plezier. Er wordt gesleurd en getrokken, je wordt alle kanten opgeduwd. Is het niet door de weerelementen dan is wel het door de muziek. Een nummer als Gifti Från Tadjin vindt de warmte vooral in de perfecte solo en de riffcollectie hierna die een thrashy aspect met zich meegeleverd krijgt.

Fyri Do Dör blijkt een obscuur instrumentaal tussenstuk te zijn dat echter wel goed geplaatst staat. Het geeft je een vals gevoel van veiligheid, een vals gevoel dat je wel wat rust krijgt na je eerste kilometers op weg naar de top van de met sneeuw besmeurde heuvels. Het is het krasserige Mörkri dat je echter alweer vlot op sleeptouw neemt en dit aan een hogere snelheid. Luister naar de eerste maten in blastbeat, om vervolgens de erg snelle voetjes op de pedalen te mogen aanhoren. Het lijkt wel of er een sneeuwstorm op til is. En die komt er ook. Luister hiervoor maar eens naar de dreigende tonen waarmee Ti Dödas Viso van start gaat. De Hel breekt helemaal los en de top van de heuvels, wordt bereikt, met Natten. Wat een collectie botergeile riffs hebben de heren in dit voorlaatste nummer verstopt. Alsof het nog niet genoeg is, wordt er afgesloten met het titelnummer dat alle goeds en lekkers van hierboven nog eens dunnetjes combineert.


Heerlijk groezelige, ongure black metal. Voor zij die een Scandinavische mix van stijlen wel weten appreciëren en die vooral kicken op die oerdegelijke Finse basiselementen.

Score:

80/100

Label:

Immortal Frost Productions, 2021

Tracklisting:

 1. Höstdröm
 2. Höstfurstin
 3. Han Bor I Skuggona
 4. Gifti Från Tadjin
 5. Fyri Do Dör
 6. Mörkri
 7. Ti Dödas Viso
 8. Natten
 9. Norden

Line-up:

 • Owe Inborr – Zang, gitaar, bas, drum
 • Juuso Englund – Gitaar

Links: