Ondfødt – Det Österbottniska Mörkret

Het vorige album van deze vier Finnen van Ondfødt, Norden, kwam nog uit via het Belgische Immortal Frost Productions. De heren moeten gedacht hebben: “Verandering van spijs doet eten.” en kozen er daarom voor over te stappen naar het Zweedse Black Lion Records om het vervolg, met als titel Det Österbottniska Mörkret, uit te brengen. Of dit een juiste keuze gebleken is, kunnen we natuurlijk pas zeggen bij het beluisteren van deze plaat, die maar liefst tien nummers bevat. Twee van de tien zijn wel korte instrumentaaltjes, maar toch. Het Norden album bevatte zoals ik in 2021 schreef (en ik citeer dus mezelf): “een Scandinavische mix van stijlen, voor hen die dit wel weten appreciëren en die vooral kicken op die oerdegelijke Finse basiselementen.” Duidelijker en helderder kan je het natuurlijk niet verwoorden.

Interessant zijn ook het concept en de teksten. Det Österbottniska Mörkret handelt  over alles wat dieper zit dan de wortels, wat dieper zit dan de kwade geesten. Het album neemt je mee naar een regio in Finland, Österbotten, gekend voor zijn uitgestrekte bossen en wouden, van waaruit heel wat mythes en legendes ontspruiten. Schreeuw moord en brand en je komt vermoedelijk in de buurt.


Op angstaanjagende wijze wordt er afgetrapt. Toms, boosaardige klanken en geluiden vormen de eerste kennismaking met dit nieuwe werk van onze Finse vrienden. De klok tikt en kondigt een hondsbrutaal vervolg aan. Denderend, rollend en allesvernietigend wordt er op erg dynamische wijze gemusiceerd in Tvetalan en, in het verlengde, op de gehele plaat. Veel brutaler, agressiever en smeriger kan je volgens mij een plaat niet op gang trappen. De heer Tuhkala is een waar drumfenomeen, terwijl geheel op eigen wijze de baslijnen worden gelegd door de heer Notkonen. De meesterlijke riffs van de hand van het duo Kåll en Inborr, de heren die de band boven de doopvont hielden, zijn van een uitmuntend niveau.

Op brute wijze timmert en klopt Tuhkala aan de weg. Het is voor de andere heren stierlijk eenvoudig om dit pad te volgen. Ze moeten gewoon doen waar ze goed in zijn: agressieve riffs afleveren. Riffs die zo puntig en scherp zijn, waardoor je het gevoel krijgt dat ijspriemen door je tere huid boren. Furstins Tid, Where Death Roams en zeker Falskhejtins Folk zijn hiervan goede voorbeelden. Godsherejezussatanskinderen nog aan toe: mijn superlatieven zijn op. Wat de heren brengen is zo puur, onversneden, brutaal, agressief… Maar ook o zo lekker. Wat mag je verder niet missen op deze plaat? De stampende cadans en het glimmende cymbalenspel in Själavandring of het ijzige gitaarpalet in het daaropvolgende Höstfruktan. Vergeet ook niet de eerder warme pianopartij op het einde van de plaat.

Verandering van spijs doet inderdaad eten. De overstap naar een ander label heeft de heren van Ondfødt geen windeieren gelegd. Dit Det Österbottniska Mörkret is zo niet nog sterker dan zijn voorganger en dat is al een hele prestatie. Puik blackmetalwerk en niet meer dan logisch: aanschaf verplicht en dus ook jaarlijstmateriaal.

Score:

85/100

Label:

Black Lion Records, 2023

Tracklisting:

 1. Det Österbottniska Mörkret
 2. Tvetalan
 3. Furstins Tid
 4. Tå Do Dör
 5. Where Death Roams
 6. Falskhejtins Folk
 7. Själavandring
 8. Höstfruktan
 9. Dödsrejson
 10. Tå livi bleknar

Line-up:

 • Owe Inborr – Zang, gitaar
 • Dario Kåll – Gitaar
 • Joel Notkonen – Basgitaar
 • Tommi Tuhkala – Drum

Links: