Oldd Wvrms – Ignobilis

Een productieve band, met een interessante, gemengde basis om inspiratie uit de halen. Oldd Wvrms brengt met Ignobilis het tweede album in een jaar uit uit en laat daarop horen hoe elementen van death metal, sludge en regelrechte Black Sabbath-aanbidding vermengd kunnen worden tot een atmosferisch geheel met een familiair aandoend uitgangspunt. Ondanks de onheilspellende lading van het album, wordt er met een warme productie en een heerlijk ontspannen gevoel uiteindelijk een werkstuk gecreëerd dat op een oldschool manier kwaadaardig aanvoelt en de facto dus niet half zo kwaadaardig als de albumcover doet vermoeden.

Het zuidoosten van België is niet direct de eerste locatie de me te binnen schiet als ik aan dit soort muziek denk, maar kennelijk is de bodem er wel goed om wat ouderwetse hekserij te cultiveren. Dat niet alleen, want Oldd Wvrms maakt ook de omslag naar regelrechte sludge, met een rauwe, slepende kwaliteit. De gebromde hymnen voorzien het geheel van passende teksten, maar de muziek kan goed op zichzelf staan. Zeker voor de liefhebbers van instrumentale post-metal en groovende doom is hier het nodige te halen, maar dan is het wel zaak dat je enigszins openstaat voor gekruiste vormen van de genres.

Het gevoel besluipt me wel dat Oldd Wvrms, ondanks de sterke riffs en de omvattende atmosfeer, baat zou hebben bij enige vorm van reflectie. De muziek gaat namelijk maar door, ook als er echt wel enige vorm van dynamiek aangebracht mag worden. Het kabbelen van de nummers, hoe strak er ook gespeeld mag worden, haalt de concentratie weg uit de nummers en dat is jammer. Dit gegeven neemt overigens niet weg dat de atmosfeer die wordt neergezet prima toeven is en de muziek dus naar de achtergrond verdwijnt. Dat is niet altijd slecht, maar wel zonde van de focus waarmee de band begint.

Een prima album dus, maar ook het tweede in een jaar. Misschien is de band erbij gebaat als er wat kritischer gekeken wordt naar de composities, maar hé, wie ben ik? Er mogen van mij meer dit soort bands opstaan uit beboste gebieden in de omgeving van onze Lage Landen, want wat op oude leest geschoeide, heidense rituelen zijn altijd welkom.

Oldd Wvrms

Score:

76/100

Label:

Eigen beheer, 2016

Tracklisting:

  1. Délétère
  2. Amongst the Pines
  3. Scorn
  4. Hear Them Sing While They Burn

Line-up:

  • Oli – Bas
  • Cho – Drums
  • Ben – Gitaar
  • Vince – Vocalen

Links: