Old Forest – Black Forest Of Eternal Doom

Occulte black met brute vocalen, een vleugje epische doom en een hoop melancholie: dat klinkt als een goed recept! Het Engelse Old Forest is zo’n band die deze duistere stijlen der metaal weet te combineren. Het inmiddels vierde album, Black Forest Of Eternal Doom, is dit jaar uit de nevelige krochten opgestegen om ons allen op een naargeestige reis mee te nemen. De teksten zijn gebaseerd op de volksverhalen, mythes, legendes en algemene sfeer van het land waar de bandleden zijn geboren en de depressieve duisternis daarbuiten.

Anti-commercieel en recht voor zijn raap is de boodschap die de heren brengen. Het gaat puur en vooral om de muziek zelf en de belevenis hiervan. Het anti-commerciële gedrag dat de band zich toe-eigent, is niet naar een ieder zijn smaak. Zo leest bijvoorbeeld een statement op hun de Facebook-pagina:

Gigs are for poser-bands and trend-following fans. Old Forest are neither.

Dit is natuurlijk wel een vrij uitgesproken mening. Misschien is het als grap bedoeld? Hoe dan ook, ik kom hier voor het luisteren van het nieuwe album. En dat is er een om te noteren!

Wat een manier om een album te openen, zeg! Met een epische doomopening worden wij geïntroduceerd met de duistere klanken van de gitaren en de stevige drums, maar al gauw slaat de sfeer om in sinistere doch melancholische black. De eerste verrassing doet zich aan als de cleane, meerstemmige vocalen zich laten horen. Ontzettend gaaf uitgevoerd en het brengt een magistrale atmosfeer met zich mee. De spreekwoordelijke ‘toon’ is gezet en mijn aandacht hebben ze!

Tijdens het luisteren van het album wordt wel duidelijk dat de compositie echt ijzersterk is neergezet. De riffs zijn enerzijds meeslepend en anderzijds genadeloos, de drums zijn consistent krachtig, de afwisseling tussen de gruwelende screams en meerstemmige zanglijnen krikken de atmosfeer naar een hoger niveau en al snel besef ik dat de plaat al meerdere malen heeft afgespeeld. De kracht van het afwisselen van harde, in-your-face black metal met melancholische doom werkt ontzettend goed en het kost dan ook weinig moeite om de aandacht erbij te houden.

De bijzonderheden op het album, naast de uitstekende compositie, zijn de goed uitgekiende tempo’s in elk opvolgend nummer. Er zit voldoende dynamiek in, wat de luisterervaring alleen maar ten goede komt. Een onverwachte, maar desondanks aangename verrassing doet zich aan als de track Shroud of My Dreams speelt. Een prachtige onderbreking van al dat geweld, in de vorm van een akoestische track met akoestisch gitaarwerk, lage meerstemmige zang gepaard met een hogere zanglijn en een kalmerende bas-en drumpartij. Zeer netjes uitgevoerd en een welkome additie.

De complimenten voor Old Forest lijken eindeloos. Elk element op Black Forest Of Eternal Doom is goed bedacht en uitgewerkt en er zijn vanuit mijn kant geen aandachtspunten te horen. Jeetje, wat een dijk van een album! Nou hoop ik dat de heren zich nog eens een keer bedenken en de mensheid toch trakteert op een liveoptreden, want deze muziek verdient het dubbel en dwars om live te worden gehoord. Ik zeg: jaarlijstmateriaal!

Score:

86/100

Label:

Dusktone, 2019

Tracklisting:

  1. Subterranean Soul
  2. Wastelands of Dejection
  3. Black Forests of Eternal Doom
  4. Shroud of My Dreams
  5. A Spell upon Thee
  6. Hang’ed Man

Line-up:

  • Kobold – Zang, keyboard
  • Beleth – Gitaar, basgitaar
  • Kobro – Drums

Links: