OHHMS – Cold

OHHMS – Cold
Holy Roar Records, 2015

Sommige bands hebben geen nood aan tien of vijftien tracks om een album vorm te geven. OHHMS is een Engelse progressieve metalband die op de tweede ep opnieuw koos voor twee relatief lange nummers. Niet uitzonderlijk lang, dit blijft een ep van rond het half uur, net als op de voorganger Bloom. Die plaat hebben we gemist, maar een half jaar later ligt Cold dus reeds klaar.

Deze Britten brengen een type doom/sludge dat je echt moet liggen. The Anchor start meteen met een repetitief stuk waar zanger Paul met clean vocals op zweverige wijze inzingt. Doom blijft de constante factor, tot er halverwege de eerste track stilaan wat meer grooves in de gitaren kruipen en er wat meer postmetal-agressie in de zang komt. Naar het eind van de track toe valt de sludge ondertoon weg en zorgen de gitaristen even voor wat leuke solo’s op een lichtjes psychedelische achtergrond, om nadien weer over te gaan naar het ietwat hardere werk. Nooit te hard, vrij repetitief en mij lukt het niet om weg te dromen op deze track. Het duurt naar mijn gevoel gewoon erg lang en hier en daar komt er even een leuk stukje, zoals het rustigere moment met de knappe gitaarpartijen. Dawn of The Swarm zit dan wel een pak beter in mekaar, met een goede opbouw en flink wat afwisseling tussen de rustigere atmosferische momenten en agressievere fases met gitaarpartijen die wat tripperig aanvoelen.

Toch blijft het een hindernissenparcours bij deze jongens. Het ene moment gaat het allemaal naar binnen alsof het niets in, voor andere stukken moet je oor wat trainen maar uiteindelijk gaan die er ook wel in. Het zijn de repetitieve leegtes die naar mijn gevoel deze Britten de das nog omdoen en maken dat dit plaatje wat wisselvallig blijft.

Tracklisting:

OHHMS - Cold

  1. The Anchor
  2. Dawn of The Swarm

Line-up:

  • Chainy Chainy – Bas
  • Max Newton – Drums
  • Daniel Sargent – Gitaar
  • Marc George – Gitaar
  • Paul Waller – Zang

Links: